Kanal i centrala Manchester.
Kanal i centrala Manchester.

Terrorhotet måste tas på allvar

Ariana Grandes publik är väldig ung och flera barn finns bland de döda efter attacken i samband med hennes konsert i Manchester. Det hot som terrorister utgör måste tas på allvar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Att terrordåd är vedervärdiga ligger i deras natur. Men när en attack tydligt riktar sig mot barn och ungdomar blir det hela än värre. I samband med Ariana Grandes konsert i brittiska Manchester utlöstes en självmordsbomb. I skrivande stund är 22 personer bekräftat döda och 59 skadade.

Ännu är många detaljer oklara, men händelsen utreds som ett terrordåd och enligt nyhetsbyrån AFP har IS tagit på sig dådet. Det är bara en i raden av attacker som drabbat Europa på senare tid. Det har bara gått en och en halv månad sedan Stockholm drabbades och fem personer miste livet när en terrorist körde en lastbil i hög fart nerför Drottninggatan.

ANNONS

Efter dådet bjöd regeringen in allianspartierna till samtal, i syfte att få till en blocköverskridande överenskommelseom förebyggande åtgärder. Efter det första mötet sade inrikesminister Anders Ygeman (S) att han hoppades att partierna skulle kunna enas om förslag inom tre-fyra veckor (Svenska Dagbladet 24/4). Även Moderaternas rättspolitiske talesperson Beatrice Ask uttryckte en förhoppning om att kunna presentera resultat innan sommaren.

Det har gått en månad sedan dess och vi har inte fått veta särskilt mycket om hur de så kallade terrorsamtalen fortskrider. Det verkar emellertid inte föreligga någon risk att samtalen ska haverera, likt bostadssamtalen i fjol.

I en kommentar till GP säger Beatrice Ask att samtalen går ”alldeles utmärkt”. Allianspartierna har haft flera samtal med regeringen och enligt Ask har dessa innehållit bra diskussioner. Nu ärytterligaretvå möteninbokade och ambitionen är fortfarande att få till en överenskommelse innan sommaren.

Anders Ygemans pressekreterare bekräftar till GP att en överenskommelse ska vara på plats inom några veckor. Vad gäller innehållet vill dock varken Ask eller Ygemans pressekreterare uttala sig.

Det är hög tid att Sverige tar det hot som terrorister utgör på allvar. Att det nu förekommer blocköverskridande samtal är ett steg i rätt riktning, även om det är utfallet av samtalen som är det viktiga och inte samtalen i sig. Regeringen må ha det största ansvaret för att förebygga terrorism, i den mån det är möjligt, men det finns även saker att göra på kommunal nivå.

ANNONS

Efter dådet i Stockholm ser nu åtta av landets tio största städer över hur säkerheten kan höjas på torg och gågator. Däribland Göteborg som bland annat utreder om det ska införas nya typer av fysiska hinder som kan stoppa terrorister att använda fordon vid terrordåd. Detta enligt en enkät som SVT Nyheter gjort (14/5).

Att man nu ser över detta är givetvis bra. Men det är beklagligt attdetkrävdes ett fullbordat terrordåd med dödsoffer, i synnerhet som vi redanhardrabbats av ett terrordåd i Sverige på exakt samma plats år 2010.

ANNONS