Elon Musk, entreprenör och numera Twitters ägare.
Elon Musk, entreprenör och numera Twitters ägare. Bild: Patrick Pleul

Bawar Ismail: Tech-jättarna har hanterat yttrandefriheten dåligt

Kanske är Elon Musk inte garanten för yttrandefrihet, men han kan bidra med mer transparens i stora sociala medier-plattformar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Med ett handfat i famnen promenerade företagaren och miljardären Elon Musk in i Twitters högkvarter i San Francisco – sociala medier-bolaget som han nyligen förvärvat för 44 miljarder dollar.

Musk har länge varit missnöjd med yttrandefrihetens villkor på nätet. Enligt honom bör sociala medier som Twitter vara digitala torg där åsikter och idéer flödar fritt. Han har därför varit kritisk mot den våg av censurering och avstängningar av användarkonton som utmärkt flera sociala medier-plattformar under de senaste åren, däribland på Twitter. Allt kulminerade när en rad av dessa aktörer, inklusive Twitter, stängde ned den amerikanska presidenten Donald Trumps konton under de våldsamma Kapitolium-upploppen den sjätte januari 2021.

ANNONS

Förvärvet har föranlett både starka reaktioner och förhoppningar. Delar av den progressiva vänstern i USA fruktar att plattformen nu kommer att bli ett tillhåll för öppen rasism, sexism, desinformation och trakasserier. Å andra sidan förväntar sig amerikanska högerröster att Musk ska uppfylla sitt löfte om att ”återställa yttrandefriheten” på plattformen som de menar gått förlorat till följd av ”politiserade” kontoavstängningar.

Men riktigt så enkelt blir det kanske inte. Att Musk skulle låta absolut yttrandefrihet råda på plattformen avfärdades redan första dagen när han tog över bolaget. I ett meddelande riktat mot företag som annonserar på Twitter förklarade Musk att han inte kommer låta plattformen utvecklas till ett helveteslandskap av hatiska och hotfulla yttranden.

Yttrandefrihet ska gälla enligt de lagar bolaget är skyldigt att följa. I USA är yttrandefriheten enligt den amerikanska konstitutionen mycket mer långtgående än vad som är brukligt i europeiska länder, men det öppna brevet till annonsörerna markerade tydligt att man fortsatt kommer att ha dessa i åtanke när ledarskapet i bolaget byts ut.

Annonsörerna är trots allt Twitters, och övriga sociala mediers, främsta inkomstkälla. Att helt ignorera deras intressen och bekymmer vore att döma plattformen till döden. Vi använder plattformar som Twitter, Facebook, Youtube och Tiktok kostnadsfritt, i utbyte mot att vi exponeras för annonser. Vi betalar med data om vår användarbeteende och internethistorik, som säljs vidare eller används som underlag för att anpassa reklam utifrån person och intressen. Så länge det är grunden för den digitala ekonomin kommer ingen att våga skrämma iväg annonsörer, inte ens Elon Musk.

ANNONS

Så nej, Twitter kommer inte att bli ett vilda västern för troll och rasister. Med Musk vid rodret kan vi i stället förvänta oss nya normer för hur stora sociala medier-bolag agerar. Den sydafrikanske miljardären vill trots allt se ett skifte mot mer transparens i verksamheten. Det ska råda öppenhet i de algoritmer som skräddarsyr användarnas flöden, ett nytt beslutsorgan ska granska avstängda konton, falska konton ska städas bort och användare ska uppmuntras till att verifiera sina profiler.

Detta är i stark kontrast mot hur det tidigare varit på Twitter och andra sociala medier-plattformar. Donald Trump stängdes av för att motverka fortsatta oroligheter och våldsamma upplopp, men konton tillhörande exempelvis Irans högste andlige ledare fick fortsätta twittra ut hat och hot. Andra sociala medier-bolag har inte varit särskilt mycket bättre. Trump fick inte längre skriva på Facebook, men den kinesiska diktaturen får fortsatt sprida desinformation med avsikt att förneka etnisk rensning av minoriteter i Kina.

Techjättarna har överlag varit inkonsekventa i sin hantering av yttrandefriheten. Tidigt under coronapandemin censurerade Facebook inlägg som handlade om ”labbteorin”, det vill säga att coronaviruset skulle ha spridits från ett kinesiskt laboratorium. Under den amerikanska presidentvalrörelsen 2020 stängde Twitter ned det officiella kontot för tidningen New York Post som precis hade börjat rapportera om innehållet i en laptop tillhörande Joe Bidens son, Hunter Biden – en nyhet som ett halvår senare skulle bekräftas av Washington Post.

ANNONS

Givet detta är det välkommet att Musk vill öppna upp för mer insyn i verksamheten, något som förhoppningsvis kan motverka de många inkonsekventa beslut man tagit genom åren. Övriga plattformar bör följa detta med intresse.

LÄS MER: Eliten ogillar Musk för att de ogillar yttrandefrihet

ANNONS