Tänk om politikerna sköter klimatpolitiken som de skött Brexit?

Gästkolumnisten Thomas Sterner har läst Macrons EU-manifest och funderar på hur visionerna påverkar samarbetet.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Jag ville skriva om alla hot mot demokratin men utrymmet räcker inte till: Putin, Kina, Trump, Turkiet, Syrien, Iran, Venezuela. Även i Europa stormar det. De gula västarnas protester övergår i kravaller, Spanien förlamas av söndring kring Katalonien, Berlusconi anklagas för att bruka radioaktiva ämnen för att förgifta en modell han brukade bjuda på "bunga bunga-fest". Han vill skjuta upp rättegången eftersom han återigen kandiderar till parlamentet.

Under våren har engelska pressen varit högintressant. Först var det värmeböljan. Rekordtemperaturer i februari – skogsbränder (i skogen där filmen om Nalle Puh gjordes), en hund biten av en huggorm – in February! Flyttfåglarna kommer för tidigt. The Royal Society for the Protection of Birds ligger i högsta beredskap. (Vad kan de göra?).

ANNONS

Och, ”by the way”, vet man inte om varken Tories eller Labour finns kvar så länge till – eller om förvuxna skolpojkar som Jacob Rees-Mogg helt tagit över med sin Brexit: Han som kallas "the Honourable Member for the 18th century". Två år av förhandlingstid har förslösats. I går – den 29 mars gick tiden ut. När detta skrivs finns det en chans att May vinner sista dagen, annars förhandlar man på övertid. Nästa deadline är EU-valet då man måste veta om England är medlem eller ej…

Det är fint att man kan lämna EU. Hongkong och Tibet kan inte lämna Kina - men det är ändå betänkligt att England vill lämna, EU försvagas och auktoritära stater förstärker sina positioner.

Macron startade den EU:s valrörelse med ett brev till alla europeiska medborgare, publicerat i ett stort antal tidningar. Det är tämligen unikt. Artiklar skrivna i andra länder brukar vara svårläsliga, som parodier i översättning, ”man måste förena Lissabonprocessen med Bolognaprocessen …” Macron lyckas mycket bättre.

EU är hotat, den liberala demokratin är hotad – så långt är jag tydligt med. Lösningen är att man måste satsa framåt och göra EU mer federalistiskt. Här blir jag osäker – är inte orsaken till protesterna att det har gått för fort? Somliga tycker att det går långsamt, EU:s föregångare, EEC bildades redan år 1958. Europa var visserligen delvis enat under Romarriket men sedan dess har vi odlat särart. Det finns inte en enda betydelsefull tidning för gemensam debatt – och vilket språk skulle den förresten vara skriven på?

ANNONS

Ja, det finns ett behov av att hävda sig mot Kina, Ryssland och USA men det gör vi inte genom att bli ett cementblock som inte kan kritiseras. Vi gör det kanske bäst genom att acceptera den röriga och brokiga – och ganska långsamma process som Europas integration utgör.

Jag lyssnar intresserat men är inte övertygad om att Macron har rätt. Att inte kunna välja mellan Macron och Orbán är däremot skrämmande. Det finns bara en sak som är värre än att komma till ett land där alla anklagar varandra för att vara tokiga och regeringen för att vara korrupt. Det är när man kommer till ett land där det inte finns några kriser eller problem och 99,9 procent röstar rätt i varje val.

Det finns få frågor som är lika viktiga som demokratin - utom klimatet. Skönt att så många ungdomar demonstrerar för tänk om det är samma slags politiker som sköter klimatpolitiken på samma vis som Brexit – skjuter upp allt till sista dagen och hoppas improvisera fram en lösning på övertid.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS