Foto: Ernst Henry
Foto: Ernst Henry

”Sverige saknar fortfarande verktyg mot radikal islamism”

Ledarsidan har nöjet att presentera Bawar Ismail som ny medarbetare. Bawar har tidigare vikarierat på ledarsidan vid ett flertal tillfällen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Hej Bawar och välkommen! Vilka frågor kommer du att lyfta i dina texter?

– Tack så mycket! Jag brukar säga att det enda jag egentligen bryr mig om är att få leva i ett tryggt land med en stark medborgerlig sammanhållning. Mycket av mitt skrivande handlar därför om lag och ordning, säkerhetspolitik och integration.

Du har tidigare i din roll som opinionsbildare skrivit mycket politisk extremism, inte minst radikal islamism. Hur ser du att den debatten har utvecklats de senaste åren? Tycker du att Sverige är bättre rustat för att hantera hotet från radikala krafter?

– Vad gäller det offentliga samtalet om islamistisk extremism måste jag säga att det blivit ljusår bättre jämfört med hur debatten lät för bara tio år sedan. Då var det vanligt att vi som uppmärksammade hotet från islamismen misstänkliggjordes, samtidigt som ansvariga politiker och myndigheter knappt lyfte ett finger åt problemet. Sen kom Islamiska staten och debatten tvärvände.

ANNONS

Trots detta saknar Sverige ännu verktygen för att hantera hotet. Extremister tillåts fortfarande driva friskolor och vi har återvändande IS-anhängare som går fria på gatan. Det är ett enormt misslyckande från vår sida.

Vad tror du kommer vara de stora politiska debatterna under det kommande året?

– Jag tror att 2021 blir året då Januariavtalet faller. Liberalerna, med sina bottensiffror, kommer nog att se till att det händer. Så vi får nog vara förberedda på regeringskris och ytterligare en runda hetsiga diskussioner om vem ska samarbeta med vem och SD si och så.

Finns det någon diskussion som du särskilt vill ge dig in i?

– Ett ämne som jag intresserar mig allt mer för är frågan om de stora techbolagens nästintill oinskränkta makt över våra digitala liv. De kan utesluta oss från att använda deras tjänster, de kan enkelt krossa nya alternativ och med avstängningen av Trump har de även visat sig vara redo att agera privata rättskipare. Samtidigt är det väldigt svårt för oss att utkräva något ansvar från bolagscheferna i Silicon Valley. Jag tror att det här är den enda frågan som verkligen fått mig att längta efter reglering på EU-nivå.

ANNONS