Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Karin Pihl: Svensk kriminalitet hotar nordiskt samarbete

Både Danmark och Norge oroar sig över den svenska kriminaliteten. Den spiller över Sveriges gränser. På sikt kan det hota det nordiska samarbetet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Utrikesminister Ann Linde tycker att Sverige diskrimineras. Danmark, Finland, Island och Norge, som haft betydligt hårdare coronarestriktioner än Sverige, planerar att öppna upp för resande från övriga Norden. Men Sverige kan hållas utanför. Regeringarna i de övriga nordiska länderna vill hålla gränsen stängd mot Sverige eftersom de anser att smittspridningen tycks större i här.

Det kan vara så att Sverige drabbas mildare av en andra virusvåg. Som det ofta upprepas: vilken strategi som är bäst får utvärderas i efterhand.

Förr eller senare kommer det att bli möjligt för svenskar att resa fritt i Norden. På längre sikt finns ett betydligt större hot mot den nordiska passfriheten, som regeringen dessutom ignorerat: den svenska exporten av grov brottslighet.

I flera år har våra nordiska grannländer oroats över den svenska kriminaliteten. Och det finns fog för oron. Sverige har börjat ”exportera” brott över Öresundsbron. 2012 dömdes fyra män bosatta i Sverige för att ha planerat ett terrorattentat mot de danska tidningarna Politiken och Jyllands-Posten. I fjol spränges entrén till Skattestyrelsen, danska skatteverket, i Köpenhamn. Förra veckan åtalades två svenskar för dådet. Tidigare i våras åtalades fem svenskar för dubbelmordet i Köpenhamnsförorten Herlev. Mordet misstänkts vara kopplat till en gängkonflikt i Stockholm.

Statsminister Mette Fredriksen meddelade efter sprängdådet mot Skattestyrelsen att hon ville se gränskontroller mot Sverige för att minska risken för att svenska kriminella med koppling till organiserad brottslighet och terrorism tar sig över gränsen, vilket också infördes i november.

Även i Norge har det länge funnits en oro över svensk gängkriminalitet. Redan 2014 varnade den norska polisen för att svensk organiserad brottslighet sprider sig från Västsverige till Norge. Man har särskilt haft problem med stöldligor som plundrar norska hem på värdesaker. Men även skjutvåldet oroar norrmännen. I en lägesrapport från 2016 skriver den norska polisen att gängkriminaliteten i de utsatta områdena i Sverige kan påverka Norge genom att de kriminella reser över gränsen och begår brott, eller bistår norska kriminella med ”varor och tjänster”. Den norska statsministern Erna Solberg har också varnat för att svenska högerextremister organiserar sig i Norge.

Det är illa nog att sprängningar, gängmord och stöldligornas brottsturnéer ökar på hemmaplan. Att kriminaliteten även drabbar våra grannländer är ett enormt misslyckande. Inomnordiska gränskontroller går stick i stäv med ambitionen om ett integrerat samarbete mellan länderna. Den svenska flatheten mot allvarlig brottslighet, och oviljan att ta tag i problemet med de utanförskapsområden som vuxit av en för stor migration under lång tid, leder ironiskt nog till mindre öppna gränser.