Torbjörn Hållö
Torbjörn Hållö Bild: Anna Tärnhuvud

Svensk arbetslöshet ligger i Europatoppen

De ekonomiska utsikterna är osäkra. I det läget måste Riksbanken och dess nye chef ta den svenska arbetslösheten på allvar när den utformar sin penningpolitik.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

I mitten av juni utsågs Erik Thedéen att efterträda Stefan Ingves som riksbankschef. Thedéen har ett gediget CV och har bland annat arbetat som moderat statssekreterare och som VD på ett pensionsbolag. De senaste åren har han varit generaldirektör på Finansinspektionen.

På Finansinspektionen har Thedéen gjort sig känd för att vara tuff mot bolånetagare, och han har i denna roll infört hårda amorteringskrav för knegare som köper sitt första hus.

Thedéen har samtidigt kritiserats för att vara desto mjukare mot svenska storbanker. Och det krävdes ett rejält medietryck innan Finansinspektionen till slut ingrep mot de allvarliga missförhållanden som präglat de svenska bankernas agerande i Baltikum.

ANNONS

Nu ska Erik Thedéen axla Sveriges kanske viktigaste ekonomiska jobb som chef för Sveriges Riksbank. Jag hoppas han kommer fatta kloka beslut. Sveriges löntagare behöver en välbalanserad penningpolitik. Men jag hyser tyvärr en rejäl dos tvivel.

När Erik Thedéen utnämndes gav han följande beskrivning av svensk arbetsmarknad. ”Det är en god sysselsättningsutveckling. Det är låg arbetslöshet”.

Men stämmer det att Sverige idag har ”låg arbetslöshet”?

I maj var 333 627 arbetslösa inskrivna på Arbetsförmedlingen. Hade man ställt de arbetslösa hand i hand och börjat vid Brunkebergstorg i Stockholm så hade raden räckt hela vägen till Järntorget i Göteborg.

Om vi jämför svensk arbetslöshet med andra länder i Europa så kan vi konstatera att det bara är tre EU-länder – Italien, Spanien och Grekland - som har högre arbetslöshet än Sverige. Målet om EU:s lägsta arbetslöshet är långt borta.

Ibland framförs att Sveriges höga arbetslöshet kan förklaras av att många i Sverige står till arbetsmarknadens förfogande. Detta är ett argument med begränsat förklaringsvärde. Sverige har hög sysselsättning. Det är viktigt. Men de flesta andra länder med hög sysselsättning - Tyskland, Norge och Tjeckien - kombinerar hög sysselsättning med en låg arbetslöshet.

Om vi studerar svensk arbetslöshet i ett historiskt perspektiv så kan vi konstatera att arbetslösheten enligt SCB arbetskraftsundersökning under 1980-talet varierade mellan cirka 2,5 och 4,0 procent. Det vill säga runt de nivåer som gäller i de EU-länder som idag har lägst arbetslöshet.

ANNONS

Objektiva fakta talar för att Sverige har en hög arbetslöshet. Hur kan då Erik Thedéen uttrycka sig som han gör?

Svar: Värderingar.

Erik Thedéen vet så klart hur stor arbetslösheten är i Sverige. Hans uttalande kan bara tolkas som att han helt enkelt inte tycker att det är särskilt viktigt att försöka pressa ner arbetslösheten. Att sju procents arbetslöshet är den nivå som krävs för att trycket från inflationen inte ska få genomslag på löneökningarna.

Jag har en annan syn. Lönetrycket i Sverige är måttligt. Arbetslöshet är en mänsklig tragedi och ett statsfinansiellt slukhål. Sverige behöver en ledning på Riksbanken som förstår svensk lönebildning och som tar den höga svenska arbetslösheten på allvar.

ANNONS