Naomi Abramowicz
Naomi Abramowicz Bild: Anna Tärnhuvud

Naomi Abramowicz: Socialdemokraterna vill att väljarna betalar för migrationspolitiken

Svensk medelklass kommer att tvingas agera kuddflicka när Socialdemokraterna ska försöka bryta segregationen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Håll andan allihop: Socialdemokraterna uppdaterar sin samhällsanalys. I måndags presenterades den första delen av partiets nya samhällsanalys med fyra tillhörande rapporter.

En av rapporterna heter ”Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk” och är skriven av riksdagsledamoten Lawen Redar. Där beskriver Redar hur Sverige har blivit ett land där svenskans ställning successivt har urholkats på grund av den stora utomeuropeiska invandringen under 2000-talet.

Bland annat skriver Redar hur rädslan för att stigmatisera vissa invandrargrupper har lett till att ”samhället”, läs Socialdemokraterna, inte har genomfört de insatser som hade behövts. Det är uppfriskande att partiet äntligen idkar självkritik. Tidigare har Socialdemokraterna stoltserat med att partiet sällan, eller aldrig, har fel. Radikala policyförflyttningar har skett från en dag till en annan och partiet har bara förväntat sig att väljarna ska hänga med.

ANNONS

Men det mest intressanta med rapporten är inte självkritiken. Utan dess avslutande meningar: ”Den ekonomiska, etniska och språkliga segregationen behöver brytas på en strukturell nivå vilket kräver att befolkningen blandas. Samhället kommer behöva genomföra insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett.”

Rapporten innehåller inga policyförslag. De politiska lösningarna dröjer till i vår. Men det här ger en fingervisning om vad partiet föreställer sig. Det bästa man kan säga är att Socialdemokraterna åtminstone är konsekventa i sin samhällssyn. Genom att tillåta en stor invandring till Sverige bidrog partiet till en av de största strukturella förändringarna av vårt samhälle i modern tid. Nu vill man se en genomgripande strukturell lösning för att få bukt med alla problem som invandringen har medfört.

Det är inte svårt att gissa vad det kommer att innebära i praktiken: bussning av skolbarn från utanförskapsområden till mer välmående stadsdelar och möjligen även vice versa och fler hyresrätter i villaförorter. Kanske till och med ett maxtak för hur många med icke-nordisk bakgrund som tillåts bo i ett område, enligt dansk modell.

Problemet med den här typen av strukturella lösningar är att de inte tar hänsyn till den enskildes önskningar eller åsikter. Sådana oväsentligheter står ju i vägen för Socialdemokraternas stora samhällsprojekt.

ANNONS

Socialdemokraterna bidrog till att förändra samhället. När det inte blev som man hade tänkt sig blir det svenska folket som får städa upp efter den oreda som Socialdemokraterna har skapat. Det gäller särskilt dem som inte har råd att köpa sig fria från sociala problem.

Om Socialdemokraterna hade ”uppdaterat sin samhällsanalys” tidigare hade många av dagens problem kunnat undvikas. I stället förväntar sig Socialdemokraterna att väljarna ska betala för partiets många felbedömningar. Men partiet ska inte räkna med att svenska folket kommer att vilja ta notan.

ANNONS