Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Aleksandra Boscanin: Skydda företagare mot orimliga stridsåtgärder

På ena sidan har vi ett litet men blomstrande företag vars arbetsvillkor är goda. På andra sidan ett fackförbund som vill tvinga företaget att teckna kollektivavtal som skulle försämra företagets förutsättningar att bedriva sin verksamhet.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För företag tycks avtalsfriheten vara begränsad. Något som nu senast illustreras genom fackförbundet Livs agerande gentemot Solhaga Stenugnsbageri i halländska Slöinge.

Bageriet startades år 2011 av Sara Wennerström. Sedan dess har företaget tilldelats ett flertal priser och utmärkelser. Omsättningen ligger på runt sex miljoner kronor per år och man sysselsätter sex personer året runt, 15 under sommarmånaderna.

Nu kan bageriet tvingas att minska antalet anställda och sänka ambitionsnivån. Det saknar nämligen kollektivavtal – något som Livsmedelsarbetareförbundet vill att det skaffar. Annars blir det blockad, vilket syftar till att hindra arbetsgivaren från ekonomiska förbindelser. Detta trots att de anställda har löner över kollektivavtalets nivå samt tjänstepension och en sjukförsäkring.

Om bageriet nu har så bra villkor är det väl bara att teckna ett kollektivavtal, kan man tycka. Problemet är dock att det inte ger utrymme för särskilt mycket flexibilitet, något som är extra viktigt för mindre företag. 

Sara Wennerström skriver själv i en debattartikel i GP:
”Livs avtal tycks vara skrivet för en stor brödfabrik där alla jobbar måndag till fredag. Solhaga är ett litet hantverksbageri med en två månader lång högsäsong på sommaren där merparten av intäkterna ska in.” (19/2) 

På Solhaga använder man sig av arbetsväxling: fem av sex anställda är bagare och under högsäsong ägnar de sig enbart åt att baka medan de under lågsäsong även sysselsätter sig med andra arbetsuppgifter. 

Livs vill att bageriet ska teckna två olika avtal; ett för bagare och ett för serveringspersonal. Att personalen hjälps åt med olika arbetsuppgifter tar de ingen hänsyn till. Bagarna ska enbart baka, trots att det torde innebära att företaget inte kan ha fem heltidsanställda bagare året runt.

På ena sidan har vi alltså ett litet men blomstrande företag vars arbetsvillkor är goda. På andra sidan ett fackförbund som vill tvinga företaget att teckna kollektivavtal som skulle försämra företagets förutsättningar att bedriva sin verksamhet. 

I stället för att ta till tvång vore det rimligt av fackförbund som Livs att se över kollektivavtalen så att de även passar för små företag. Men det går inte att sätta sin tilltro enbart till Livs goda vilja, som hittills lyst med sin frånvaro. Det behövs även ändrad lagstiftning som skyddar företagare mot maktfullkomligt agerande; till exempel genom en proportionalitetsregel som reglerar när fackliga stridsåtgärder får vidtas. Dagens ordning försämrar för företag och i förlängningen också för Sverige.