Många äldre har haft det oerhört tufft under pandemin.
Många äldre har haft det oerhört tufft under pandemin. Bild: Kallestad

Skandal att smitare får få gå före äldre i vaccinkön

Regionens beslut att erbjuda dos nummer två till personer som smitit före i kön, i stället för att prioritera gamla och sjuka, är obegripligt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionens (VGR) vaccinationsplan mot covid-19 har blivit lite av ett haveri. För två veckor sedan avslöjade GP att personer som egentligen tillhör priogrupp fyra, alltså den breda allmänheten, som inte har några riskfaktorer för att bli sjuka, kunnat gå före i kön.

En webblänk som var tänkt att användas endast av vårdpersonal började spridas bland privatpersoner. GP:s granskning visade att det bara var att fylla i namn, telefon och e-postadress för att boka en tid för vaccinering. Ingen kontroll om bokaren verkligen var anställd inom vården gjordes.

I Uddevalla och Norra Älvsborg har administrativ personal och vissa avdelningschefer fått vaccin före personal som arbetar med patienter, vilket många reagerat på (Bohuslänningen 31/1).

ANNONS

Folk kan ha förståelse för att infrastrukturen inte helt och hållet är på plats i början av ett så omfattande projekt som att vaccinera hela befolkningen. Misstag kan också ske, och det är inget unikt för VGR. Att anställda och chefer som egentligen inte ska prioriteras i vaccinationens första fas ändå fått en spruta beror ibland på att man annars skulle varit tvungen att kassera överblivna doser då dessa inte kan sparas.

Men fel måste rättas till. VGR gör dock tvärtom och belönar de som trängt sig före i kön.

I torsdags kunde SVT berätta att de personer i regionen som gått före kommer att få förtur till påfyllnadsdosen. Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Hygge säger att det är bättre att ge vaccindoserna till dessa personer som redan fått en spruta eftersom de då blir fullvaccinerade. ”Vi bedömer att de som gått förbi i kön behöver en dos 2”, säger hon.

Ja, det gör de. Men de äldre och sköra som bor hemma med hemtjänst behöver också vaccin. Många av dem har inte ens fått sin första dos ännu. Att en hjärtsjuk 80-åring tvingas vänta på sin första spruta för att smitare som egentligen tillhör den lägst prioriterade gruppen ska få ett fullgott skydd är minst sagt en konstig prioritering.

ANNONS

”Redan vid första dosen har man en minskad risk att få en svår sjukdom”, säger Ingmar Skoog, professor och överläkare vid sektionen för psykiatri och neurokemi vid Göteborgs universitet, till SVT. Han är förvånad över att regionen prioriterar chefer framför sköra äldre. Ju snabbare de med störst risk att drabbas allvarligt av viruset får sin första dos, desto fler liv kan räddas.

Även statsepidemiolog Anders Tegnell anser att man kan vänta med att ge dos två till personer utanför riskgrupperna. Enligt Tegnell kan man gott vänta upp till tolv veckor med att ge påfyllnadsdosen.

Om regionen hade ett överskott av vaccindoser hade det varit rimligt att ge dos två även till dem som egentligen inte skulle ha fått den första sprutan i ett tidigt stadium. Men nu är det inte så.

Vaccinleveranserna till Sverige har blivit färre än vad man trodde i startskedet. Det gör det ännu viktigare att de doser som finns verkligen går till de som behöver dem mest.

För många äldre har detta år varit påfrestande, dels på grund av oro för att bli smittad och allvarligt sjuk av covid-19, dels på grund av ensamhet. Ju snabbare dessa grupper kan bli vaccinerade desto bättre. Att regionen inte gör den bedömningen är svårt att förstå.

ANNONS
ANNONS