Naomi Abramowicz
Naomi Abramowicz Bild: Anna Tärnhuvud

Naomi Abramowicz: SD är ingen underdog längre

Trots att Sverigedemokraterna har tjänstemän i Rosenbad och ingår i regeringssamarbetet beter sig partiets företrädare som om det vore deras första dag i riksdagen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Det har varit några tumultartade veckor inom Tidösamarbetet. Det började med att Alice Teodorescu Måwe, Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet, gjorde en lång intervju i Dagens Nyheter där hon var tydlig med att hon inte hade något gemensamt med Sverigedemokraterna – trots att hon länge har propagerat för att borgerligheten ska samarbeta med partiet (15/3). SD står för en annan syn på världen, som jag inte delar, sade Teodorescu Måwe.

SD-ledaren Jimmie Åkesson blev inte besviken, han blev förbannad.

”Apropå ingenting alls: Jag har alltid haft så ofantligt svårt för dessa självgoda finborgare”, skrev Åkesson på X tidigare Twitter. Det krävdes ingen avancerad matematik för att förstå vem den självgoda finborgaren var. Åkessons utspel fick Kristdemokraternas Ebba Busch att skriva ett långt inlägg på samma plattform där hon kritiserade Åkesson för att ägna sig åt ”snöflingebeteende”.

ANNONS

Sverigedemokraterna lämnade till och med en formell protest och hävdade att Teodorescu Måwe bröt mot Tidöavtalets hövlighetsparagraf, där det står att partierna ska tala respektfullt om varandras centrala företrädare.

Konflikt är alltid mumma för medierna. Inte minst när två partiledare som samarbetar med varandra på daglig basis träter. Men det är inte det intressanta, utan hur känsliga Sverigedemokraterna fortfarande är för kritik.

Även om KD är ett femprocentsparti och SD har bekväma 20 procent kunde inte Åkesson låta bli att reagera på Teodorescu Måwes uttalande. Kristdemokraterna utgör knappast ett reellt hot mot Sverigedemokraterna, särskilt inte efter det senaste tumultartade året då partiet har hunnit presentera hela tre olika toppkandidater till Europaparlamentsvalet.

Om det fanns sverigedemokrater som hade kunnat tänka sig att rösta på Teodorescu Måwe i EU-valet blev de sannolikt tillräckligt avskräckta efter hennes ansträngningar för att distansera sig så mycket som möjligt från partiet.

Det politiskt mogna valet hade varit att bara ignorera henne. Men Sverigedemokraterna beter sig fortfarande som en underdog. Det stämde för några år sedan, då partiet var helt utfruset från det politiska etablissemanget. Men verkligheten har sprungit ifrån Sverigedemokraternas självbild.

Partiet är det näst största i riksdagen med hela 72 riksdagsledamöter. Sverigedemokraterna har ett formellt samarbete med regeringen, och till och med egna tjänstemän i Rosenbad. Det är något som Åkesson knappt hade kunnat drömma om för 14 år sedan, då dåvarande vänsterledaren Lars Ohly vägrade att ens sitta i samma rum som honom på valnatten.

ANNONS

Makt kräver mognad. Ett parti som innehar 20 procent av väljarstödet, har tunga ordförandeposter i riksdagens utskott och inflytande över regeringen behöver agera på ett annat sätt än en grön uppstickare som precis kommit in i riksdagen. Det behöver Sverigedemokraterna förlika sig med.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS