Gamestopaktien steg fler flera tusen procent på några dagar.
Gamestopaktien steg fler flera tusen procent på några dagar. Bild: Nam Y. Huh

Så hämnas unga marknadsrebeller på storfinansen

Hysterin kring den bortglömda spelkedjan Gamestops aktie är ett tecken i tiden. Internetgenerationen har hittat till börsen och gör alla nervösa.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vad har den halvt borglömda tv-spelsförsäljaren Gamestop gemensamt med den globala biografkedjan AMC? De är, märkligt nog, de mest omtalade aktierna i hela världen just nu.

Inte för att något spektakulärt har hänt med deras marknader. Det är få som hittat till Gamestops fysiska butiker under ett år med pandemi. Likadant är det med AMC:s biografer, till vilka svenska Filmstaden hör.

Vad som har hänt är att en snabbt växande grupp av aktivistiska miniivesterare har drivit upp aktiekurserna till hysteriska nivåer.

Målsättningen har varit att tjäna pengar på att satsa mot de som blankar aktier. Bolag som blankar satsar pengar på att en aktiekurs ska sjunka. Många blankarbolag har räknat med att just AMC:s och GameStops kurser ska sjunka. Vad investorerna har gjort är att på ett lite kaosartat manér koordinera sina mininvesteringar för att driva upp kursen på de högblankade aktierna.

ANNONS

Vad som då händer är att blankarna är tvungna att köpa till den höga kursen. Drivs kursen upp tillräckligt mycket (på några veckor har GameStop-aktien gått upp med flera tusen procent) riskerar blankare att gå rejält back.

Reddit, ett av världens största internetforum, har en sida som heter Wall street bets (WSB). Det verkar vid första anblick mest handla om marknadsskvaller, dåliga skämt och raljanta inlägg. Det som nu blivit en världsnyhet började - som så många andra inlägg på forumet - som en högflygande och spekulativ idé: Tänk om vi tillsammans vänder storkapitalets metoder mot dem och kan tjäna en hacka på det?

Det förenklade sättet att förstå vad som har hänt är att det här är tramsig marknadsmanipulation. Skrivbordskrigare som var och en lagt in några tusen kronor och sedan skriver nonsens på ett forum.

Men tittar man närmare på vad som har hänt förstår man att det finns en stor dos av revanschlystnad efter finanskraschen 2008. En generation av unga sparare som blev vittne till hur bankerna klarade sig utmärkt genom statligt stöd medan många låginkomsttagare blev av med sina jobb.

Vissa WSB-användare uttrycker det på följande vis: Genom att köra blankarna i botten ägnar man sig åt en form av massiv välståndsöverföring - från marknadsjättar till en massa småanvändare. På WSB-forumet kan man se användare som lägger upp skärmdumpar som visar hur de betalat av sina skulder, donerat pengar till organisationer för hemlösa eller köpt ännu fler blankade aktier. Allt ackompanjerat med uppmaningar att demokratisera börsen och rucka på marknadens maktförhållanden.

ANNONS

Reaktionen från den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen (SEC), liksom stora mediekanaler som CSNBC är oro och irritation. Strömningstjänsten Discord, som även fungerar som socialt medium, stängde mitt under rusningen på börsen under onsdagen ned sitt eget WSB-forum.

Reaktionerna i Sverige är likartade. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet förklarade hur det som hänt "Inte är bra för någon". Mohammed Salih på Aktiespararna tycker att det är "otäckt" hur småsparare kan påverka börsen på detta vis. Som om det skulle vara mindre otäckt när storsparare gör det. Det talades under onsdagen även om att Reddit skulle stänga ned det huvudsakliga WSB-forumet. Det som händer är såpass konstigt och förvånande att börsens stammisar inte har någon aning om hur de ska förhålla sig till vad som händer.

Dessa reaktioner riskerar snarast att få motsatt verkan. Det spär på övertygelsen från WSB-användarna (de är över fyra miljoner i skrivande stund) att deras utmaning mot makten är rätt och riktig. De ser välståndet, de slutna rummens överenskommelser och vill öppna upp börsen för en ny och större generation av människor.

WSB-användarna är konsekvensen av att två redskap spridit makten: Masskommunikation som inte är ensidig (läs: sociala medier) och användningen av tjänster som Robin Hood (USA:s motsvarighet till Avanza). Information och data som tidigare var ett fåtal förbehållet är nu tillgängligt för vem som helst. Demokratiseringen av marknaden har inneburit att en ny generation av användare har anlänt.

ANNONS

Det är maktdynamiken i det hela som är intressant. WSB-rörelsen har ingen ledning, ideologi eller långsiktig plan. Människorna på forumet är småsparare som hela tiden, på håll, blivit vittne till den enorma välståndsökningen inom techbranschen under 2010-talet. Det är samma personer som tidigt köpte Bitcoin och Teslaaktier.

Denna amorfa rörelse är på samma gång marknadsvänlig och antikapitalistisk. De bejakar den fria marknaden men däremot inte de stora aktörerna som gjort manipulation av marknaden till sitt signum och som har såväl stater som riksbanker i ryggen.

På pappret skiljer sig nämligen inte det som skett på WSB-forumet från annan, mer storskalig marknadsmanipulation, från stora etablerade aktörer. Skillnaden är att det WSB-användarna ägnar sig åt är fullkomligt transparent, och öppet för vem som helst med ett konto på börsen att delta i.

När makt utmanas kommer alltid de gamla aktörerna att försöka styra utvecklingen och varna för farorna. En högst verklig risk är exempelvis att många av WSB-användarna är personer med små marginaler som lagt in pengar i något som är lika förutsägbart som ett lotteri. Men den andra sidan av myntet är att det som hänt, betydligt fler gånger än just tjurrusningen för GameStop-aktien, utgör en demokratisering av ett område som hittills varit en lekpark för ett fåtal storkapitalister.

ANNONS

Att sitta och scrolla på Wall street bets-forumet är som att befinna sig på ett torg där det råder revolutionär yra. Den väsentliga skillnaden är att alla sitter bakom sina skärmar och stadigt hamrar ut budskap om att "hålla linjen" eller "hodl" (håll aktierna, ett uttryck som i sin tur är lånat från Game of Thrones-karaktären Hodors monotona mässande). Användarna skriver på en nätdialekt som bygger på samtida kulturreferenser, internhumor och raljant kritik mot makten. De försöker på sitt lite underliga vis armbåga sig in i en av de mest ojämlika delarna av det moderna samhället.

Men det som i vår samtid börjar med ett meme och dåligt skämt slutar sällan där. Vilket vi har blivit varse inom politiken. Vår tids stora folkrörelser har fått redskap i sina händer som vanliga människor tidigare inte kunde föreställa sig. Och de har först nu börjat inse makten som dessa redskap innebär. Massrörelserna under 1900-talet var ofta toppstyrda. På 2000-talet tycks de i många fall helt sakna ledare. Det är både hoppingivande och lite skrämmande.

ANNONS