Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. Bild: Jessica Gow/TT

Regeringen stryper oppositionens finansiering

Socialdemokraternas partisekreterare, Tobias Baudin, replikerar på ledaren ”S lotterier undergräver demokratin” (GP 12/3). GP:s ledarskribent Håkan Boström svarar i direkt anslutning till repliken.

Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Sverige har just nu en regering som – istället för att ta tag i samhällsproblemen - väljer att använda sin makt till att sabba för oppositionen. Regeringen och SD tar just nu fram en lagstiftning som med kirurgisk precision ska strypa det största oppositionspartiets finansiering. Låt det sjunka in. Det motiveras med svepskälet att lotteriverksamhet skadar förtroendet för politiska partier. Men regeringens egna utredare Gunnar Larsson konstaterade att så inte var fallet.

Bortsett från rent hutlösa anklagelser mot vårt parti, hävdar skribenten Håkan Boström att vi ska ha infört “specialregler” för att rigga systemet till vår fördel. Det stämmer inte. Politiska partier omfattas av samma regler som andra ideella föreningar. Därför har alla partier lika möjligheter att bedriva lotterier. Vilket till exempel Moderaterna och Sverigedemokraterna också gjorde.

ANNONS

Vi välkomnar mer öppenhet och transparent i frågan om partifinansiering och samarbetar gärna med regeringen om att åtgärda problemen som finns på spelmarknaden. Vi vill reglera den aggressiva marknadsföringen som driver på spelmissbruk. Den marknadsföringen har vi försökt stoppa tidigare, men det röstades tyvärr ner av SD-regeringen.

Socialdemokraterna är ett parti som bygger på vanligt folks engagemang och vilja att bidra till vår folkrörelse. Vi vill ha en S-förening i varje bostadsområde och varje by. Vi vill att SSU ska kunna anordna kurser för medlemmar i såväl Dorotea som Göteborg. Det har vi finansierat i snart 70 år genom att folk kan köpa en lott. Oavsett om regeringen väljer att gå fram med ett totalförbud eller kraftigt begränsande lagstiftning så kommer det innebära att vi förlorar samtliga intäkter från vårt lotteri. Det är med andra ord ett riktat angrepp mot vårt partis och SSU:s finansiering.

Vi kommer inte acceptera att SD-regeringen med kirurgisk precision använder lagstiftningsmakten för att strypa vår finansiering. Om de tror att de med detta kommer knäcka arbetarrörelsen så har de fel. Socialdemokraternas första maj-tåg ska bli längre – inte kortare.

Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna

***

Slutreplik

Socialdemokraterna har genom åren varit hårda försvarare av en reglerad och beskattad spelmarknad samt av det statliga spelmonopolet. Deras eget mycket lönsamma lotteri har dock varit undantaget från de regler som gäller stora kommersiella aktörer. I stället har S-lotterierna omfattats av de regler som gäller för ideella föreningar.

ANNONS

För utomstående är det en helt orimlig ordning att Sveriges största parti i lagstiftningen ska jämställas juridiskt med det lokala knattelaget i fotboll, en välgörenhetsbasar eller en hembygdsgård som anordnar lotteri för allmännyttiga ändamål.

Lika obegripligt är det varför demokratin kräver att SSU ska ha mer pengar att röra sig med än alla andra ungdomsförbund tillsammans eller S mer än dubbelt så höga intäkter som huvudkonkurrenten M för att fungera. Det blir bara logiskt om man sätter likhetstecken mellan demokrati och socialdemokratisk dominans.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS