Regalskeppet Vasa, som förliste 1628 och bärgades 1961, är i dag världens bäst bevarade 1600-talsskepp. Arkivbild
Regalskeppet Vasa, som förliste 1628 och bärgades 1961, är i dag världens bäst bevarade 1600-talsskepp. Arkivbild Bild: Claudio Bresciani / TT

Regeringen får inte låta det svenska kulturarvet förfalla

Människor måste garanteras rätten att ta del av sin historia, även i framtiden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Coronakrisen har inneburit att många museer tvingats hålla stängt. De statliga centralmuseerna, dit Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet och Skansen hör, har tappat 800 miljoner kronor i uteblivna intäkter under pandemin. Av detta har staten enbart kompenserat en fjärdedel.

I en debattartikel i DN (9/5) varnar 13 museichefer för konsekvenserna. Personal med specialistkompetens har tvingats sägas upp. Vasamuseet i Stockholm oroas över att man inte kommer att ha ekonomisk möjlighet att ta tillbaka de tjänster som krävs för att man ska kunna öppna igen. Den ekonomiska krisen hotar också möjligheten att ta hand om och vårda samlingarna. Det kostar stora summor varje år att hålla Vasaskeppet i gott skick, pengar som nu fattas.

ANNONS

I höstas stängde Skansen för första gången på 129 år. I april fick museet öppna igen, men de ekonomiska konsekvenserna av stängningen kommer vara kännbara under en lång tid framöver. Om restriktionerna inte lättas under 2021 kommer Skansen inte att kunna följa uppdraget att ”driva och värna vårt kultur- och naturarv” (DN 2/2).

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger till TT att regeringen inte kommer att låta ”kulturarvet gå under”. Samtidigt vill hon inte ge några löften om ökat stöd till museerna, och hänvisar till att museerna har staten i ryggen till skillnad från det fria kulturlivet.

Museerna borde dock prioriteras. De statliga centralmuseerna är inte vilka utställningslokaler som helst. De förvaltar den svenska kulturhistorien. Det är inte bara potentiella nöjesupplevelser som riskerar att gå förlorade om museerna inte klarar den ekonomiska krisen som coronapandemin inneburit. Vad som nästan borde betraktas som en grundläggande rättighet för alla i Sverige, möjligheten att ta del av vårt gemensamma kulturarv, hotas.

Skansen, Nationalmuseum och de andra institutionerna måste bevaras och ges möjlighet att bedriva sin verksamhet med de ekonomiska medel som krävs. Inte bara för att vi ska ha något trevligt att göra när pandemin väl är över, utan för att kommande generationer har rätt att ta del av sin historia.

ANNONS
ANNONS