Medaljer och ceremonier fyller en viktig social funktion.
Medaljer och ceremonier fyller en viktig social funktion. Bild: Tor Johnsson/SvD/TT

Regeringen borde instifta en ny sjukvårdsmedalj

Symboler är viktiga. Att hylla någon med en särskild utmärkelse är inte ytligt. De som sliter på landets sjukhus borde uppmärksammas när krisen är över.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Försvarsmakten har sju officiella medaljer. Dessa delas ut till personer som utmärkt sig i tjänsten. Motiveringen till förtjänstmedaljen i guld med svärd är ”stort personligt mod med fara för eget liv, mycket förtjänstfull ledning av förband under svåra förhållanden, mycket förtjänstfull insats under svåra förhållanden”.

Medaljen för sårade i strid finns i guld och silver och har texten "MED LIVET SOM INSATS" och "FÖR SVERIGE" graverad. Utöver Försvarsmaktens egna medaljer kan en person som genomfört enastående handlingar givetvis belönas med en kunglig medalj, eller en av de utmärkelser som tilldelas av regeringen.

Varför delar man egentligen ut medaljer? Det är ju egentligen bara en bit metall att fästa på kavajen, men syftet är symboliskt. Symboler är en självklar del av mänsklig kommunikation, så självklar att vi kanske inte tänker på det. Symboliska handlingar är viktiga, både i stora och små sammanhang. Ett handslag symboliserar samförstånd, en julklapp eller födelsedagspresent är ett sätt att säga att man bryr sig om mottagaren. Om alla hade lagt julklappspengarna på att köpa saker till sig själva hade vi sluppit en massa byten och att få saker som vi kanske inte vill ha, men ett viktigt sätt att visa omtanke hade försvunnit.

ANNONS

En symbol bygger på att vi har kommit överens om att handlingen eller föremålet betyder något, utöver den rent fysiska uppenbarelsen. Genom utmärkelser visar man tacksamhet och uppskattning åt en person som gjort en insats utöver det vanliga. Det är därför personer med livet som insats gjort något storartat har chans att få en medalj av Försvarsmakten.

Som världen har erfarit de senaste månaderna finns det andra typer av kriser än krig. Och det finns andra typer av hjältar än de som strider mot en främmande makt. Alla de läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som nu jobbar tolvtimmarspass gör det med sin egen hälsa som insats. Risken att smittas och att utveckla ett allvarligt sjukdomstillstånd ökar ju mer man exponeras för viruset. Någon som halva dygnet behandlar patienter utsätts givetvis för en stor exponering. Inte minst då det på sina håll råder brist på adekvat skyddsutrustning.

Regeringen borde därför instifta en sjukvårdsmedalj. När coronakrisen blåst över bör vårdpersonal och andra som gjort enastående insatser belönas för sitt arbete i denna kris. Rent symboliska gester får så klart inte vara en ursäkt att inte ge dessa människor rimliga arbetsvillkor, en bra lön och fullvärdig skyddsutrustning. Sådant är viktigast. Men symboliska handlingar är inte bara fåfängt flum. Det är ett sätt att visa tacksamhet på ett djupare vis än att säga ”tack ska ni ha” i en tv-intervju. Den som med risk för sin egen hälsa räddar andra människors liv under svåra förhållanden är värd ordentlig uppskattning. I försvaret såväl som i sjukvården.

ANNONS
ANNONS