Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Ernst Henry Photography

Rättvisan är inte vänster

Att hålla nere det totala skattetrycket är en borgerlig uppgift. Men fördelningspolitiken kan inte överlåtas åt vänstern.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Att Moderaterna och Kristdemokraterna kritiserat regeringen ”från vänster” för dess skattepolitik har fått vissa att höja på ögonbrynen. Skattebetalarnas (f.d. Skattebetalarnas förening) VD, Christian Ekström, har till exempel hävdat att det är ”farsartat” och att högerpartierna bör överlåta ”klassanalysen” åt Vänsterpartiet (Dagens Samhälle 1/4).

Bakgrunden är att regeringen och dess stödpartier, C och L, vill ta bort värnskatten för dem som tjänar mest, samtidigt som den vill höja olika punktskatter (miljöskatter) som slår hårt mot låginkomsttagare, exempelvis bensinskatten, med dubbelt så mycket.

Att kritisera den fördelningspolitiska profilen på regeringens skattepolitik är alls inget som bör överlåtas åt Vänsterpartiet. Att hålla nere det totala skattetrycket är förstås en borgerlig uppgift. Men att bortse från hur skatterna fördelas vore helt orimligt.

Generella skattesänkningar i procent gynnar per automatik de som tjänar mer, i kronor och ören. Att dessutom vilja sänka skatten mer för de som tjänar mer i procent är inte med någon automatik högerpolitik, mer än möjligen som invektiv.

Att avskaffa värnskatten är rätt av principiella skäl. Man bör helt enkelt få behålla minst hälften av en löneökning. Men att ett avskaffande av värnskatten skulle betala sig själv är skrivet i stjärnorna. Vi vet inte det förrän reformen är genomförd. Man kan inte utgå från teoretiska antaganden om att höginkomsttagare skulle gå upp i arbetstid. De jobbar i regel redan maximalt. De kan lika gärna vilja gå ned i arbetstid om de får lite mer pengar över. Då är det mer troligt att låginkomsttagare jobbar mer om de får sänkt skatt. Den stora majoriteten högutbildade betalar inte heller värnskatt så det är fel att kalla det en skatt på utbildning.

Låg skatt ska inte vara en fråga för de välbeställda utan för alla. De svenska högerpartierna bör slå vakt om det allt starkare stödet bland ”vanligt folk”. Viljan att hålla ihop landet och bejaka ordning och rättvisa är i själva verket borgerliga dygder.