Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans.
Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans. Bild: Maja Suslin/TT

Karin Pihl: Partiet Nyans är valets stora skräll

Väljargrupper som tidigare röstat på Socialdemokraterna söker sig till Nyans. På sikt innebär det mycket dåliga nyheter för S.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vid midnatt på söndagen var valresultatet fortfarande inte klart. En sak var dock tydlig. Socialdemokraterna har förlorat stort i många invandrartäta förorter. I exempelvis valkretsen Angereds centrum får ”övriga partier” åtta procent. I Stockholmsförorten Rinkeby får ”övriga partier” upp till 23 procent (!) av rösterna i vissa valkretsar. Trenden är snarlik i många liknande områden. Vid midnatt rapporterade SVT att Nyans eventuellt kommit in i Malmös kommunfullmäktige.

Samtidigt backar Socialdemokraterna kraftigt i flera av dessa valkretsar. Vad är det som har hänt?

Det är knappast partier som Alternativ för Sverige, Medborgerlig Samling, Feministiskt initiativ eller Klimatalliansen som gått framåt i dessa områden, där S inte sällan haft egen majoritet. Med nästan hundra procents sannolikhet är det partiet Nyans som står för nästan alla röster i kategorin ”övriga partier”. Personer i dessa områden som tidigare röstat på Socialdemokraterna har övergett partiet för att i stället rösta på Nyans, med partiledare Mikail Yüksel från Göteborg i spetsen.

ANNONS

Det är ett parti som fått stor uppmärksamhet de senaste månaderna, inte minst då det hakat på kampanjen mot den svenska socialtjänsten. På sociala medier sprids desinformation om att socialtjänsten omhändertar muslimska barn på felaktiga grunder, lögner som Nyans har utnyttjat för att skrämma människor och locka väljare. Ytterligare en händelse som givit Nyans uppmärksamhet är den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar. Partiet Nyans vill förbjuda sådana manifestationer med argumentet att det skulle vara hets mot folkgrupp.

Dessa två händelser, i kombination med Socialdemokraternas uttalanden om att andelen utomnordiska invandrare inte ska överstiga en viss procentsats och att vi inte ska ha några ”somali-towns” i Sverige, kan ha fått många människor i utanförskapsområdena som tidigare röstat S att i stället välja Nyans.

Att ett litet parti på så kort tid lyckas locka nästan var fjärde väljare i vissa områden är inte mindre än en skräll. För Socialdemokraterna är det en mardröm.

S är ett parti som till stor del litar på väljargruppers lojalitet. Tidigare har den stora basen varit den svenska arbetarklassen. Den har i hög grad övergivit partiet till förmån för Sverigedemokraterna. Väljare med utrikes bakgrund som bor i socialt och ekonomiskt utsatta förorter har varit en annan väljargrupp som Socialdemokraterna mer eller mindre har kunnat räkna med.

ANNONS

Söndagens val visar med all sannolikhet att det inte är så längre. Väljare i invandrartäta områden är inte ”röstboskap för Socialdemokraterna”, som högerextremister ibland kallar dessa grupper. Söndagens preliminära valresultat visar att det går att utmana Socialdemokraterna även bland dessa väljare.

I detta val stöttas Socialdemokraterna främst av medelklassen i storstäderna. Om trenden håller i sig blir S därmed ett parti för urbana tjänstemän med akademisk utbildning.

På sikt är det inga goda nyheter för S. Den gruppen är nämligen en mycket rörlig väljargrupp. Plötsligt kan S bli helt utan en lojal bas. SD:s, och sedan Nyans, framfart kan vara det som på sikt förvandlar S till ett 20-procentsparti.

ANNONS