Kanadagässen räknas som en livskraftig art i Sverige och Europa.
Kanadagässen räknas som en livskraftig art i Sverige och Europa. Bild: TOBY TALBOT

Karin Pihl: Orimligt att kanadagässen tillåts ta över stränder och parker

Kanadagässen, och de snarlika vitkindade gässen, ockuperar parker, stränder och lekplatser. Spillningen gör badvattnet otjänligt. Något måste göras.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Man har packat badkläder, picknick och en pocketbok. Det är en sån där sällsynt dag då vädret är perfekt. Inte ett moln på himlen. Man undrar vad det kan vara för temperatur i vattnet. Men man får aldrig veta. För när man kommer till stranden har badplatsen belägrats av horder av Sveriges kanske mest hatade djur – kanadagåsen.

Detta har stugägarna vid stugområdet i Askimsviken bittert fått erfara, vilket GP rapporterat om (4/8).

Under sommaren har kanadagässen bokstavligen tagit över stället. Barnens lekplats används som betesmark. Gräsmattorna är täckta av fågelbajs. Vill man bada får man hoppa mellan högarna med spillning. Gässen kan också gå till attack, berättar en stugägare för GP, som tillägger att många är oroliga för att barnen ska få i sig bakterier från fåglarnas avföring.

ANNONS

Och det är inte ett par, tre fåglar vi talar om här – utan hundratals. En annan stugägare som varit i koloniområdet sedan han var barn säger att det förr fanns andra fåglar, som fiskmåsar och ejdrar, men att dessa har konkurrerats ut av kanadagässen.

Dessvärre är sommargästerna inte ensamma om att få semestern förstörd på det här viset. Spillning från kanadagäss och den snarlika vitkindade gåsen är ett växande problem i hela landet. I Stockholm har kommunen uppmätt så höga halter av e-koli-bakterier, som främst kommer från gässens spillning, att bad avråds på många platser.

Som om det inte skulle vara nog med att gässen tagit över stränder, gräsmattor och badbryggor är de också ett problem för jordbruket eftersom de äter upp grödor.

Tyvärr ser problemet ut att bli värre. Göteborgs kommun brukar bedriva skyddsjakt på kanadagäss tidigt på säsongen för att skrämma i väg dem, berättar kommunens skyddsjaktsansvarige till GP. Men nu har Länsstyrelsen, som utfärdar jakttillstånd, ändrat reglerna. Något som i sin tur beror på att lagen ändrades 2021. Numera får man endast bedriva skyddsjakt om djuren kan orsaka ”allvarliga skador eller olägenheter för människors hälsa”. Tidigare var kravet att fåglarna skulle orsaka en ”sanitär olägenhet”.

ANNONS

Bisarrt nog är den vitkindade gåsen – som ofta förväxlas med kanadagåsen då de har ett liknande utseende och beter sig på ett snarlikt störande sätt – fridlyst av EU sedan decennier tillbaka. Trots att den, enligt Sveriges Lantbruksuniversitet, liksom kanadagåsen ökat explosionsartat de senaste 40 åren får man inte bedriva skyddsjakt annat än i yttersta undantagsfall.

Det är inte rimligt och inte förenligt med god viltvård. Människan bör leva i samklang med naturen. Det innebär dock inte att människan inte ska ingripa när det behövs. Ekosystemen måste vårdas aktivt. För i fråga om kanadagässen är det inte tal om någon samklang – gässen har ju tagit över. De har traditionellt inte funnits naturligt i Sverige utan introducerades i landet på 1930-talet av zoologen Bengt Berg, som för övrigt mest är (ö)känd för sina sympatier och kontakter med Nazityskland.

Reglerna för skyddsjakt måste ändras och den vitkindade gåsen, som i dag betraktas som livskraftig, måste tas bort från EU-listan över fridlysta arter. Att gässen inte utgör någon fara för människors hälsa är enbart sant om man anser att horder med aggressiva gäss har större rätt att nyttja lekparker och badplatser än vad människor har.

LÄS MER: Hög tid att ta vargplågan på allvar och värna landsbygden

ANNONS
ANNONS