Det är vanligt att smugglarna lurar köparna genom att visa upp falska vaccinationsintyg. Arkivbild
Det är vanligt att smugglarna lurar köparna genom att visa upp falska vaccinationsintyg. Arkivbild Bild: PONTUS LUNDAHL

Ny lag underlättar djurplågarnas verksamhet

Förslaget till ny djurskyddslag riskerar också att sprida rabies i Sverige.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det finns något särskilt osmakligt i att plåga djur. Oavsett om det handlar om slakterier som inte följer reglerna för djurskydd, tonåringar som plågar igelkottar eller människor som vanvårdar sina hundar. Djur har i vårt samhälle inte samma rättigheter som människor, men djur kan, precis som människor, känna smärta och stress. Därför måste vi behandla dem väl.

En särskilt grym typ av djurplågeri är smugglingen av hundvalpar. Det är en omfattande verksamhet som har koppling till organiserad brottslighet. Hundarna förs in i Sverige via färja från andra EU-länder eller över Öresundsbron från länder som Polen, Rumänien och Bulgarien. Ofta fraktas djuren i små burar utan tillgång till mat och vatten. Det händer att tullen i Skåne hittar tjugotals hundar i en enda bil, som trängs i sin egen avföring och är i så dåligt skick att de måste avlivas (Kvällsposten 7/12 2020).

ANNONS

I Sverige säljs sällskapsdjuren på Blocket eller på sociala medier. Det förekommer att smugglarna förfalskar vaccinintyg eller till och med ”anlitar” en tik vid försäljning för att lura köparna att det är valpens mor, enligt Tullverket.

Coronapandemin har varit lukrativ för valpplågarna. Smugglingen av valpar har ökat markant under det senaste året. Det innebär inte bara att fler djur far illa. Risken för sjukdomsspridning av exempelvis virussjukdomen rabies, som inte har funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet men som fortfarande finns i Rumänien och Ryssland, ökar. Rabies kan smitta människor genom hundbett eller att hunden slickar en i ansiktet och leder alltid till döden om den drabbade inte får akut vård.

Så vad gör regeringen? Blir det några krafttag mot djurplågeriet och den risk för sjukdomsspridning som smuggling av hundar innebär?

Nej. Tvärtom. Enligt ett förslag till ny djurhälsolag kommer det bli enklare för smugglarna att bedriva sin verksamhet. Förslaget är en anpassning till EU:s djurhälsoförordning och principerna om EU:s fria rörlighet. Enligt de nya reglerna ska hundar och katter inte omfattas av inregränslagen, den lag som reglerar Tullverkets befogenheter vid den svenska gränsen.

Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt för tullen att stoppa och kontrollera misstänkta fordon som kan tänkas föra in husdjur illegalt, skriver Tullverket i sitt remissvar. I dag kan myndigheten omhänderta djuren om det finns en misstanke om olaglig verksamhet.

ANNONS

De kriminella ligorna, som varken bryr sig om djurens välmående eller risken för rabiesspridning i Sverige, får alltså fritt fram. I en debattartikel i DN (21/4) skriver Jordbruksverket och Tullverket att den nya lagen kommer ge ”fri lejd” åt ligorna, och att arbetet mot smuggling blir ”omöjligt”. Svenska kennelklubben skriver i sitt remissvar att de befarar att smugglingen kommer ”explodera” om Tullverket mister sina befogenheter.

Harmonisering av EU-lagstiftning är nödvändigt för handel inom unionen. Men hundvalpar kan inte betraktas som vilka varor som helst. Den fria rörligheten av varor och människor kan inte heller trumfa allt annat. För att stoppa kriminalitet och exploatering liksom för att skydda landet mot farliga sjukdomar är gränskontroller ibland helt nödvändiga. Regeringen bör avstå från att försämra skyddet för utsatta husdjur.

ANNONS