De rödgrönrosas förslag om bilfria söndagar lär ställa till det för boende i centrala Göteborg.
De rödgrönrosas förslag om bilfria söndagar lär ställa till det för boende i centrala Göteborg. Bild: Olof Ohlsson

Nu vill vänstern ta ifrån dig söndagsutflykten

Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Göteborg har ställt sig bakom Feministiskt Initiativs idé om bilfria söndagar, inklusive parkering, i centrum. Ett förslag som om det blev verklighet skulle drabba de boende på ett helt orimligt sätt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Hade du tänkt ta bilen för en söndagsutflykt idag? Om de rödgrönrosa i Göteborg får som de vill kan det vara slut med det. Åtminstone om du bor på Kungshöjd, i Kronhusområdet eller någon annanstans inom Vallgraven eller i västra Nordstan.

De tre partierna – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ – föreslår nämligen i sin budgetmotion för 2022 att staden inför ”bilfria söndagar” i Göteborgs innerstad. Det skulle även gälla för boendeparkering, som alltså inte skulle vara tillåten då, om man utgår från vad F! tidigare motionerat i frågan.

För den som inte har råd med garageplats blir det alltså till att köra ut ur stan på lördagkvällen för att sedan försöka ta sig hem igen efter bästa förmåga. Samma procedur fast omvänt på måndag. Ett enormt besvär för de berörda göteborgarna. Och att det här inte heller är någon rimlig klimatåtgärd förstår till och med förslagsställarna själva, syftet sägs istället vara att ”förändra normer” kring bilanvändande.

ANNONS

Politiker som försöker uppfostra medborgarna utan att tänka igenom de praktiska konsekvenserna är vi vana vid. Men detta tar nog priset. Även färdtjänsten undantagen är många äldre och barnfamiljer beroende av bilen för att få sitt liv att fungera.

Människors liv ser olika ut. För många är det just på helgen man måste förflytta sig med bilen. Vissa veckopendlar, andra har delad vårdnad, några har fritidshus som måste ses till. En hel del göteborgare skulle troligen behöva flytta från sina hem bara för att sin vardag att gå ihop om förslaget blev verklighet. Hotellen i området skulle naturligtvis också drabbas hårt.

Att små radikala minipartier ges ett orimligt inflytande över politiken bidrar till att skapa misstroende hos medborgarna. Det har skett på riksnivån och om olyckan är framme kan det även ske i Göteborg. De stora partierna lokalt bör göra det tydligt att de tänker dra en klar linje mot stollerierna.

ANNONS