Nu riskerar transvården rättsliga efterspel

Patienter som ångrar sig kan komma att stämma sina vårdgivare, läkare som velat gott men som alltför lättvindigt gått med på önskemål om drastiska medicinska ingrepp.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

På flera plan är det kris i transvården, och just nu har Västra Götaland inte en enda läkare kvar i regionens utredningsteam. När köerna till utredning av könsdysfori växt sig långa väljer många unga, som inte står ut med sin kropp, att betala för hormoner och kirurgi ur egen ficka.

Men import av testosteron är olagligt, oavsett om det används för dopat muskelbyggande eller för att få manlig röst och hårväxt. Under våren har Läkemedelsverket och tullen blivit striktare, och har stoppat hormonerna för flera hundra svenskar som varit kunder hos en kritiserad brittisk nätläkare.

Däremot är det i Sverige fortsatt helt lagligt för privata plastikkirurger att skära bort friska bröst, även på patienter som inte genomgått utredning för könsdysfori, eftersom kvinnobröst inte räknas som könsorgan.

ANNONS

I Wales startade läkarparet Webberley bolaget GenderGP, som vänder sig till kunder med könsdysfori över hela världen (gender betyder könsidentitet/könsroll och GP är den brittiska förkortningen för allmänläkare.) Deras hemsida har specifik reklam riktat till svenskar: ”Oavsett om du behöver stöd från vårt team av online-rådgivare, råd och övervakning för din självmedicinering, en komplett medicinsk recepttjänst eller en remiss för operation – GenderGP kan hjälpa dig. Oavsett vart du är, vem du är eller hur gammal du är”.

Båda läkare är för närvarande utan legitimation efter att brittiska myndigheter ingripit; ett av de fall de kritiserats för är när en nioårig flicka gavs pubertetsblockerare efter ett kort videosamtal. Företaget är numera registrerat i Singapore, men svenska kunder har fått hormoner skickade till sig via nätapotek på Irland, eller så har de försetts med pappersrecept undertecknade av en läkare i Bukarest i Rumänien.

Kunderna har dock i regel aldrig träffat någon läkare ens via video. Efter att ha fyllt i ett frågeformulär och betalat runt 3000 kronor får kunden ett digitalt möte med en anställd utan vårdutbildning. Detta verkar vara allt som behövs för att få en transdiagnos hos GenderGP; att sedan få recept eller läkemedel kostar ytterligare tusenlappar.

ANNONS

Tullen stoppar nu läkemedel från utländska nätapotek, och eftersom testosteron är dopingklassat kan det inte hämtas ut på svenska apotek med recept från andra EU-länder. Däremot torde det fortsatt gå att hämta ut pubertetsblockerare på utländska pappersrecept, och på nätforum påstås det att man kan åka över till Danmark och där få ut testosteron med bulvanrecepten från Rumänien.

Att transvården blivit så hett omdiskuterad är för det första att det handlar om oåterkalleliga ingrepp på en helt frisk kropp, för det andra att patientgruppen vuxit så snabbt och nu domineras av unga kvinnor med ytterligare psykiatriska diagnoser, och för det tredje att den vilar på så svag vetenskaplig grund. Även om vi självklart vill lindra deras lidande vet vi inte vilka patienter som i längden kommer ha glädje av hormoner och kirurgi, och vilka som kommer ångra sig senare.

Mycket talar för att vi bara sett början på rättsliga efterspel, där patienter som ångrat sig stämmer sina vårdgivare, läkare som velat gott men som alltför lättvindigt gått med på önskemål om drastiska medicinska ingrepp.

Det senaste fallet som fått stor uppmärksamhet i engelskspråkig press är Ritchie Herron från Newcastle. Den tidigare transkvinnan lever åter som man och avser att stämma den offentliga vården för den ”affirmerande” kirurgi han nu ångrar. 2018 avlägsnades penis och testiklar, och hans underliv, som nu ytligt liknar en kvinnas, plågas av smärtor och han har svårt att tömma urinblåsan samtidigt som han också är inkontinent.

ANNONS

Det finns svenska plastikkirurger som för en prislapp runt 40 000 kronor erbjuder sig att operera bort transpersoners friska kvinnobröst. På sina hemsidor skriver de att operationen (mastektomi) bara görs på patienter som genomgått utredning, men på nätforum där transpersoner utbyter erfarenheter ges en helt annan bild. Ett antal inlägg tipsar om ett par privata plastikkirurger i Sverige som inte kräver någon fastställd diagnos på transsexualism för att göra dubbelsidig mastektomi.

Även om dessa kliniker inte gör något olagligt, riskerar de förmodligen civilrättsliga processer i framtiden i takt med att gruppen som ångrar sig hela tiden växer.

ANNONS