Naomi Abramowicz: Klarar Göteborg ett terrordåd?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Är svensk blåljuspersonal verkligen rustad för att hantera en terrorattack? Det skrev undertecknad på ledarsidan den 9 april.

Det finns en del inom Polisen som tvekar. En av dem är Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet. Hon är inte säker på att polisorganisationen har den kapacitet som krävs (AB 2/4). En annan som är skeptisk är Anders Karlsson. Han arbetar som polisinspektör i city i Göteborg.

I en intervju i GP säger Karlsson: ”Vi är inte alls rustade för det. Man hör ofta rikspolischefen Dan Eliasson och inrikesministern Anders Ygeman säga att man har koll på läget, men det stämmer inte med min bild av verkligheten.” (22/4)

ANNONS

Karlsson anser att poliserna i Storgöteborg saknar rätt utrustning i form av förstärkningsvapen. Dessutom finns inte kompetensen för att använda dem.

Vad säger Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg? Far en av hans polisinspektörer med osanning? Eller har Göteborgspolisen kapacitet att hantera ett terrordåd? Finns de nödvändiga rutinerna på plats?

Med tanke på att en stor andel av de svenskar som reser för att strida för IS och andra terrororganisationer i Syrien kommer från Göteborg är det en högst relevant fråga. Göteborgarna förtjänar att få veta hur polischefen ser på saken.

ANNONS