Begravningen i Hagakyrkan i fredags av polismannen Andreas Danman (t.v.). Skribenten Fredrik Kärrholm (t.h.).
Begravningen i Hagakyrkan i fredags av polismannen Andreas Danman (t.v.). Skribenten Fredrik Kärrholm (t.h.). Bild: Ashley Reed

Minns polisen Andreas Danman

Polismannen Andreas Danman, som sköts till döds i tjänsten i Göteborg, begravdes i fredags. Låt det bli en vändpunkt. Det är dags att sätta stopp för en ohållbar våldsutveckling, skriver gästskribenten Fredrik Kärrholm, kriminolog och författare.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

I fredags ringde kyrkklockorna för Andreas Danman, polismannen som sköts till döds i Biskopsgården. Andreas var tidigare soldat och blivande far. Hans insats i kampen mot brottsligheten kostade honom livet. Han hedrades med en värdig begravningsceremoni i Vasakyrkan i Göteborg.

Polisyrket har alltid varit farligt och poliser har i tjänsten omkommit förr. Det finns dock inget naturligt med att Sverige ska ha en extremt våldsam gängkriminalitet med allmänfarliga skottlossningar.

Kriminologen Joakim Sturup har inventerat hur många utomstående som skadats och dödats av skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer i Sverige åren 2011–2020. Totalt var det 46 personer. Halvvägs in i 2021 har dessa siffror överstigit 50 – varav åtminstone tio har varit barn under 15 år.

ANNONS

Om utvecklingen fortsätter kommer antalet oskyldiga människor som skadats och dödats vara långt över hundra innan 2020-talet är slut.

Nästan alla våldsdåd av denna typ kan kopplas till kriminella konflikter i det polisen definierar som utsatta områden. I dessa bor ungefär en halv miljon människor. Att gängkriminaliteten frodas där är ingen slump. Det är dysfunktionella områden med en omfattande social och kulturell problembild.

För att komma till rätta med situationen behöver mycket göras: invandringen begränsas; sociala insatser intensifieras; arbetsmarknadspolitiska program ses över; kultur och värderingar sättas i fokus; skolor präglas av mer ordning; poliser (som gör riktigt polisarbete) bli fler; nolltolerans tillämpas, föräldrars juridiska ansvar skärpas; grovt kriminella (även unga) dömas till långa fängelsestraff. Bland annat.

Få i det betitlade etablissemanget föreslår dock något annat än marginella förändringar av en i huvudsak oförändrad politik. Lite talar dessvärre för att några halvmesyrer kommer att räcka.

Makthavare bör förhålla sig kritiskt till de förmenta experter som saknade den analytiska förmågan att se och varna för den nya gängkriminaliteten innan problemet hade blivit uppenbart för alla. Ansvarstagande väljare bör vara lika skeptiska till oförutseende och yrvakna politiker.

Regering och riksdag har ett tungt ansvar. Andreas Danmans död måste förbli ett undantag. Minns honom och låt fredagens polisbegravning bli en vändpunkt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS