Minkuppfödning bör förbjudas i Sverige. Arkivbild
Minkuppfödning bör förbjudas i Sverige. Arkivbild Bild: Patric Söderström / TT

Karin Pihl: Minkfarmer grogrund för nästa pandemi – politikerna gör inget

Influensa har hittats på minkfarmer i Spanien. Det kan utgöra grogrund för nästa pandemi. Svenska politiker måste agera.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

På många sätt går det att dra en skarp gräns mellan djur och människa. Endast människor har ett självmedvetande, kan använda språk och förmågan att föra över kunskaper mellan generationer.

Men om det är något coronapandemin har lärt oss är det att virus inte alltid respekterar den gränsen. Covid-19 spreds antagligen från levande djur i Kina. Nu är pandemin så gott som över. Men den lär inte vara den sista pandemi vi får uppleva.

Det finns redan nu oroväckande nyheter om fågelinfluensan, som sprids mellan vilda fåglar. Den goda nyheten är att risken för en människa att bli smittad av en fågel är liten. Den dåliga nyheten är att viruset nu börjat spridas till däggdjur. Och då inte minst minkar.

ANNONS

I oktober 2022 drabbades en minkfarm i Spanien av ett stort virusutbrott. Forskarna trodde först att det rörde sig om covid-19. Men det visade sig vara fågelinfluensa, som muterat så att det snabbare kan spridas mellan däggdjur.

Att viruset smittat just minkar är det som oroar forskarna mest (Science 24/1). Det är ingen slump att Danmark avlivade alla minkar i panik under coronapandemin. Minkfarmer, där mink föds upp och slaktas för att sedan bli päls som till största del säljs till Kina, har länge beskrivits som potentiella virusfabriker.

Detta av flera anledningar: hundratals djur hålls tätt i burar vilket ökar risken för att smitta sprids som en löpeld. På grund av att de är utomhus kan de lätt få kontakt med virusbärande vilda djur. Minken är också lik människan i en i sammanhanget besvärande aspekt. Våra struphuvuden är relativt lika, och därmed mottagliga för liknande typer av virus.

Albert Austerhouse, en av världens ledande forskare på fågelinfluensa, säger till SR Ekot (8/3) att världens länder inte inser riskerna med fågelinfluensan. I samma program säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, att risken är ”extremt hög” att fågelinfluensan kan börja smitta mellan människor om viruset börjar cirkulera i omlopp hos minkar. Han menar att minkuppfödning därför bör avvecklas omedelbart.

ANNONS

Det är också vad som sker i merparten av Europas länder. Men inte i Sverige. I dagsläget är det bara tre partier – L, V och MP – som ställer sig bakom ett förbud mot minkuppfödning. Frågan behandlades i miljö-och jordbruksutskottet under tisdagen. Men förslaget från Miljöpartiet om att stänga minkfarmerna röstades ned. Senare i vår ska frågan debatteras och röstas igenom i riksdagens kammare, men det är mest formalia.

När den förra landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) fick frågan om hur hon ser på riskerna med minkfarmar svarade hon inte var orolig eftersom vi har ”rutiner”. Det duger inte. Vad blir svaret om det skulle ske ett stort utbrott av fågelinfluensa? Att vi ska ”se över rutinerna”? Kanske ”vi har varit naiva” eller ”vi såg det inte komma”?

Om den nuvarande regeringen och den nya landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) vill visa sig bättre än den föregående på att förebygga kriser, snarare än att hantera dem när de uppstår, bör man ta ansvar nu. Gör som resten av Europa och stäng minkfarmerna för gott. Det är synd om enskilda näringsidkare i branschen, men de kan kompenseras ekonomiskt av staten. Folkhälsan måste få gå före.

LÄS MER: Stäng minkfarmerna och stoppa pälsuppfödningen

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS