Miljöpartiets kvinnliga språkrör, Märta Stenevi, meddelade på fredagen att hon avgår – mindre än tre månader efter att hon valdes om till posten.
Miljöpartiets kvinnliga språkrör, Märta Stenevi, meddelade på fredagen att hon avgår – mindre än tre månader efter att hon valdes om till posten. Bild: Christine Olsson/TT

Håkan Boström: Miljöpartiets problem är större än Märta Stenevi

Miljöpartiet har haft alla förutsättningar att växa de senaste tio åren men konsekvent missat möjligheterna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi, avgår efter bara tre år på posten. Detta efter en kortare tids sjukskrivning och intern kritik mot hennes ledarstil. Oenigheten med det nya språkröret, Daniel Helldén, om vilket parti MP ska vara – fokuserat på miljön eller ett bredare progressivt parti – är en underliggande orsak. Stenevi stod för den senare linjen.

Huruvida Stenevis avgång får någon större betydelse beror förstås på vem som efterträder henne. Många i partiet vill se tidigare kulturministern Alice Bah-Kuhnke, men hon toppar å andra sidan redan partiets EU-vallista. En annan möjlig kandidat är Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen. De bägge anses dela mycket av Stenevis syn på politiken.

ANNONS

Miljöpartiet har inte haft några starka politiska ledare sedan Maria Wetterstrand och Peter Erikssons dagar – för nu över tio år sedan. Då såg i och för sig det politiska landskapet helt annorlunda ut, så det är orättvist att enbart reducera det till en personfråga. Miljöpartiets problem är större än att handla om enskilda personer.

MP har tappat i alla riksdagsval sedan 2010 med undantag av det senaste, då de ökade 0,6 procentenheter till 5,1 procent. Den oväntade uppgången berodde till stor del på att partiet fick dubbelt så många röster i Stockholms kommun som i resten av Sverige – vilket tyder på ett starkt inslag av stödröstande.

Det är på ett plan uppseendeväckande att Miljöpartiet haft så svårt att locka väljare. Miljö- och klimatfrågan har stått högt på den mediala agendan och de senaste åren har Greta Thunberg blivit något av en internationell fixstjärna. Det tyska systerpartiet fick i det senaste nationella valet, 2021, tre gånger så många röster. Men samtidigt som tyska ungdomar burit fram en grön våg har svenska ungdomar gått åt höger. Och de som röstar rödgrönt ratar Miljöpartiet. Enligt SVT:s vallokalsundersökning 2022 fick Vänsterpartiet dubbelt så starkt stöd bland 18-21-åringarna som MP.

Svagt ledarskap är bara en del av förklaringen. Stenevis försök att styra upp ledarskapet internt kan rent av ha bidragit till hennes fall, partikulturen har premierat lösa tyglar. Att man envisas med att ha två språkrör i stället för en partiledare, i en tid när det inte ens ses som progressivt att skilja på manligt och kvinnligt, har också försvårat för partiet.

ANNONS

Miljöpartiet är skarpt ogillat av sina politiska motståndare. Men det brukar snarast vara en fördel för små partier – jämför hur KD-ledaren Ebba Bush ofta höjt konfliktnivån i valrörelser eller hur SD systematiskt utnyttjat polariseringen för att växa. MP har försökt. Partiet utmanade 2014 SD om att bli ”tredje största parti”. Det slutade i fiasko för de gröna – med hälften så många röster som den utnämnda huvudmotståndaren.

Det är också tveksamt om valet mellan bredd och fokus på miljön har någon avgörande betydelse. Svenska väljare verkar inse att miljö- och klimatfrågorna inte handlar om att vara ”för eller emot” utan om hur miljöarbetet ska bedrivas. Partiets benhårda kärnkraftsmotstånd är därtill en belastning. Inte ens regeringens kraftiga kursändring i miljöpolitiken har inte gynnat MP i opinionen. Partiet ligger knappt över fyraprocentspärren i dag.

Parlamentariskt ser det inte mycket bättre ut. Partiet har svårt att nå ut. Det är länge sedan Wetterstrands dagar då alla ville samarbeta med Miljöpartiet. När MP lämnade Magdalena Anderssons regering för två år sedan var det tydligt att Socialdemokraterna närmast såg det som en befrielse. S tog varje chans att distansera sig från sin forna samarbetspartner och är betydligt mer intresserade av att knyta till sig Centern.

ANNONS

Kort och gott har Stenevis efterträdare, vem det nu än blir, ett ganska tungt jobb framför sig.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS