Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Bild: Christine Olsson/TT

Mathias Bred: Magdalena Andersson duckar korankrisen

Trots Socialdemokraternas krav på att regeringen ska träda fram är deras egen partiledare märkbart tyst.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Socialdemokraterna verkar ha tre mål under den pågående krisen: Hålla Magdalena Andersson utanför så länge som möjligt. Få regeringen att framstå som handfallen. Styra över debatten till att handla om Sverigedemokraterna.

Det är faktiskt anmärkningsvärt att Magdalena Andersson varit så frånvarande under den pågående krisen. Hon är ledare för det största oppositionspartiet och tidigare statsminister med erfarenhet av internationella kriser. I stället har det främst varit tidigare justitieministern Morgan Johansson och partisekreteraren Tobias Baudin som varit budbärarna.

De har kritiserat Ulf Kristersson för att vara osynlig under krisen. Men inte ens när statsministern, flankerad av justitieminister Gunnar Strömmer (M), höll presskonferens den 1 augusti ansåg sig Magdalena Andersson nödgad att kommentera. Det var i stället Anders Ygeman som höll i Socialdemokraternas presskonferens.

ANNONS

Det framstår som att partiets strateger inte vill riskera att smutsa ned Magdalena Anderssons varumärke. Även den ordinarie talespersonen i justitiefrågor, Ardalan Shekarabi, hålls utanför.

Men vad säger då Johansson, Ygeman och Baudin? Jo, de vill att debatten ska handla om Sverigedemokraterna. När Richard Jomshof twittrat islamkritiskt krävde Morgan Johansson hans avgång från posten som ordförande i justitieutskottet. Det verkar sedan ha blivit en fokusfråga för S.

När partiet extrainkallade riksdagens utrikesutskott förra torsdagen visade det sig att det var SD man ville prata om. Hela tilltaget var egentligen märkligt. Riksdagsledamöter och tjänstemän tvingades avbryta semestern och regeringsföreträdarna fick släppa krishanteringen för sammanträdet. Men av tio socialdemokratiska ledamöter och suppleanter dök bara tre upp, med sina talepunkter färdigskrivna.

Under sammanträdet ska S-företrädarna bland annat ha föreslagit att Säpo skulle gå ut och kommentera SD:s ställningstaganden under krisen. Och på presskonferensen efter mötet krävde Morgan Johansson återigen Richard Jomshofs avgång. Kravet upprepades i en debattartikel av partisekreteraren Tobias Baudin samma förmiddag som regeringen höll presskonferens. Skulle man utgå från Socialdemokraternas utspel skulle man tro att den nuvarande krisen helt handlade om Richard Jomshofs twittrande. Men Jomshofs tweet kom först efter att krisen var i full fart medan Sverigedemokraterna som parti har varit ganska tyst.

ANNONS

Vad ingen ännu vet är hur Socialdemokraterna själva skulle hantera krisen. Hur ser de på avvägningen mellan att skydda den grundlagsskyddade yttrandefriheten och att värna svenska liv när fler och fler islamistiska organisationer ser Sverige som prioriterat mål för terror?

Anders Ygeman sa på presskonferensen att ändringar i ordningslagen hade ett viktigt signalvärde men att han var mer intresserad av utöka lagen om hets mot folkgrupp till att gälla brännande av koranen. Uttalandet pekar på att S skulle vara mer hörsamma mot kritiken från muslimska organisationer både hemma och i världen. Det är tveksamt om det vare sig skulle blidka raseriet eller göra Sverige tryggare.

LÄS MER: Sätt Sverige först, Jomshof

ANNONS