"Livs sög nästan luften ur bageriet"

Ännu en gång har ett fackförbund tvingat en företagare att böja sig för deras vilja.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Rättelse till artikeln.

Bageribödlarna har slagit till igen.

I mars förra året satte Livsmedelsarbetareförbundet, också kallat Livs, Ingeborgs bageri i Linköping i blockad. Bageriet tvingades att gå med på att teckna kollektivavtal, kort därefter behövde det säga upp sin enda medarbetare. Ägarna hade helt enkelt inte råd med det nya avtalet och de tillkommande kostnaderna.

Nu har ännu en företagare fått sig en släng av fackförbundets slev. I tisdags inleddes en blockad mot stenugnsbageriet Baka i Sannegården på Hisingen. Anledningen var inte att medarbetarna saknade kollektivavtal, vilket var fallet med Ingeborgs bageri. Nej, problemet var att vissa medarbetare hade ”fel” avtal – det vill säga, de var inte anslutna till Livs utan var medlemmar i Hotell- och restaurangfacket.

ANNONS

Christina Pedersen, ombud för Livs på Region Väst, gav på tisdagen besked om att de skulle begära sympatiåtgärder framöver ifall bageriet inte gick med på deras villkor (12/1). Det är ett starkt utpressningsmedel gentemot en företagare som redan har små marginaler. Ägaren Christina Rönnängsgård uppgav till GP att företaget tidigare har haft svårt med lönsamheten.

På onsdagskvällen fick Livsmedelsarbetareförbundet sin vilja igenom: Bageriets tre bagare bytte fack. Rönnängsgård sade till GP på onsdagen att ”Vi är ett litet bageri som inte har mycket att sätta emot Livs som är stora och starka”. Rönnängsgårds agerande är fullt förståeligt, men det är sorgligt att hon tvingades att vika sig för fackets vilja.

Det är inte första gången som en göteborgsk företagare faller offer för fackets påtryckningar. För tio år sedan satte Hotell- och restaurang igång en blockad mot salladsbaren Wild ’n Fresh i saluhallen Briggen på grund av att man saknade kollektivavtal. Trots att de anställda inte var intresserade av vare sig kollektivavtal eller facklig anslutning fortsatte facket att sätta press på ägaren Sofia Appelgren. Efter fyra månaders blockad beslutade sig Appelgren för att sälja sin verksamhet. Hon orkade helt enkelt inte längre.

Fackens fagra tal om schysta villkor och trygghet till trots verkar det alltför ofta som att de hellre värnar sina egna intressen än arbetstagarnas. De anställda gynnas inte av att deras arbetsgivare sätts under stark emotionell och ekonomisk press. Tvärtom kan fackets krav leda till att företagets marginaler minskar ytterligare.

ANNONS

Nu kommer bageriet Baka att kunna återuppta sin verksamhet som tidigare. Oavsett måste fackförbunden upphöra med att tvinga jobbskapande företagare att böja sig efter deras vilja.

På tisdagen, i samband med blockaden mot Baka, meddelade Jonas Ransgård (M) att det var dags för andra bullar. Efter att facket nu har lyckats tvinga ännu en företagare på knäna är det definitivt dags för andra bullar framöver.

ANNONS