Varför utvisar Sverige inte extrema imamer?

Flera europeiska länder har nolltolerans mot imamer som sprider hat och hot. Men i Sverige tycks vi inte kunna göra något mot de radikala källarimamerna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

”Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna och dödar dem”, predikade en imam i Malmö tidigare i juli (Kvällsposten 17/7). I en annan föreläsning uttryckte han ilska över gymnasiestudenter med muslimsk bakgrund som viftade med svenska flaggan: ”De som bär kors ska inte erbjudas bön, eftersom det är vår övertygelse att dessa människor är fulländade kättare”.

Kvällsposten kunde redan för ett halvår sen rapportera att imamen för al-Sahaba-moskén i Malmö spred hat mot judar. Trots avslöjandet fortsätter alltså imamen med rasistiska och våldsbejakande predikningar. Han utreds nu för hets mot folkgrupp.

Den rasistiska Malmöimamen aktualiserar åter frågan om hur Sverige hanterar imamer som sprider religiös extremism. Vi verkar nämligen vara det enda landet i Europa som är oförmögna att utvisa radikala imamer, särskilt om de klassas som hot mot rikets säkerhet.

ANNONS

LÄS MER: Har regeringen glömt bort de farliga imamerna?

Sedan 2019 väntar trots allt sex personer, med koppling till islamistisk extremism, på utvisning. Det rör sig om individer från Egypten, Irak och Ryssland.

Enligt Säpo utgör de ett allvarligt säkerhetshot. Men på grund av verkställighetshinder är ingen ännu utvisad från landet. De kan nämligen riskera tortyr eller förföljelse i sina hemländer.

Ute i Europa är situationen en helt annan. Tidigare i år drog belgiska myndigheter tillbaka uppehållstillståndet för en turkisk imam som spred homofobi och hat. Danmark har utvisat en radikal imam till Marocko. Storbritannien har återkallat pass för militanta islamister och utvisat extrema predikanter.

Mellan åren 2012 och 2015 utvisade Frankrike 40 radikala imamer och predikanter. I strävan efter att uppnå nolltolerans mot ”politisk islam” har Österrike sedan 2018 stängt flera radikala moskéer och utvisat 60 imamer.

Samtidigt i Sverige: En imam i en källarmoské kan fritt hetsa mot judar och sprida missaktning mot invandrare som bär svenska flaggan med stolthet. Och sex individer som av Säkerhetspolisen bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet är fortfarande kvar i landet.

Inte kan väl regeringen tycka att det här är rimligt? Inrikesminister Mikael Damberg (S) har lovat att undanröja utvisningshinder men ännu har inga konkreta åtgärder presenterats vad gäller de sex utvisningdömda imamerna.

ANNONS

LÄS MER: IS-kvinnornas glädje avslöjar Sveriges misslyckande

Regeringen hade kunnat förhandla fram diplomatiska garantier med hemländerna för att säkerställa att de inte riskerar tortyr eller förföljelse, men det alternativet tycks inte ha intresserat Damberg.

Det är inte hållbart. Vi har trots allt ett islamistiskt problem. Uppemot 2000 individer sägs verka inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige. Mot bakgrund av detta måste det vara möjligt att avlägsna icke-medborgare från landet som använder sina religiösa ledarpositioner till att sprida missaktning mot samhället, spä på etniska motsättningar eller uppmanar till våld.

Kan övriga Europa, kan vi också.

LÄS MER: Säkra utvisning för utländska kriminella

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS