Skärp kraven på alla skolor

Det finns goda skäl att skärpa kraven på vissa konfessionella friskolor. Men det är inte säkert att ett förbud är mest träffsäkert och effektivt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Socialdemokraterna vill skärpa reglerna för fristående skolor med konfessionell inriktning. Förslaget till den stundande kongressen i Göteborg är att Skolinspektionen, innan den ger tillstånd till nya konfessionella skolor, ska göra en bedömning om huvudmannen överhuvudtaget har förutsättningar att leva upp till kraven på undervisning på vetenskaplig grund och till läroplanens värdegrund.Dessutom ska Skolinspektionen få instruktionen att ägna konfessionella skolor ”särskild tillsyn och granskning”.

Några socialdemokrater vill gå längre. Robert Hammarstrand, tidigare skolkommunalråd i Göteborg, är en av undertecknarna av en debattartikel i DN som kräver att partiet ska verka för att inga skattepengar ska gå till konfessionella skolor (24/3).

Tidigare har Liberalerna lagt sig på ungefär samma linje. Jan Björklund vill verka för ett etableringsstopp för nya konfessionella friskolor.

ANNONS

De som vill se hårdare krav har tyvärr verkligheten på sin sida. Bara här i Göteborg har vi under de senaste åren sett flera avslöjanden om missförhållanden på skolor med starka konfessionella inslag. Vetskapen om att barn – framförallt flickor – aldrig får ett andrum i en förtryckande vardag är nog för att majoritetssamhället bör agera.

Dock finns det några problem att beakta. När politikerna talar om konfessionella skolor menar de sannolikt ofta muslimska sådana. Det finns anmärkningar på kristna skolor, men i närtid det skolor med muslimsk grund som skapat rubrikerna. Är det då rätt att stänga alla friskolor med konfessionell grund?

Ett annat problem är frågan om det räcker med att utfärda ett förbud mot konfessionella skolor för att komma undan religiöst förtryck i skolan. I dag vet vi faktiskt inte hur många skolor som verkar på konfessionell grund. Detta är inte obligatoriskt att uppge och det är svårt att kontrollera. En hårt konfessionell skola skulle kunna flyga under radarn genom att kalla sig vetenskaps-skola eller något annat fiffigt.

Ett alternativ till att förbjuda konfessionella skolor är därför att överlag skärpa kraven för att få starta friskola och ge Skolinspektionen starkare muskler för att snabbt stänga ned skolor där läroplanens värdegrund uppenbart sätts åt sidan. Det skulle få bort fler dåliga skolor än de som flaggar med viss konfession, och det skulle rädda kvar de som sköter sig bra, oavsett inriktning.

ANNONS
ANNONS