Så blev en röst på Moderaterna en röst på Vänsterpartiet

Att en röst på Moderaterna eller Liberalerna skulle innebära bibehållet inflytande för Vänsterpartiet anade nog inte många borgerliga väljare på valdagen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

En röst på M, KD, L och C sades vara en röst för maktskifte i Göteborg inför valet 2018. Men det blev inte den sortens maktskifte som många borgerliga väljare hoppats på.

För även om Socialdemokraterna tappade makten så vann de borgerliga den bara delvis. Priset för att ta över för de borgerliga var en ohelig allians i form av valteknisk samverkan med V, MP och F! Tillsammans tog den oheliga alliansen av borgerliga och vänsterradikaler och delade upp Demokraternas och Sverigedemokraternas nämnd- och styrelseplatser mellan sig själva.

Eftersom posterna röstas fram av kommunfullmäktiges partier, och inte automatiskt fördelas proportionellt, kan uppgörelser, som i detta fall, leda till att svaga partier får oproportionellt stora inflytande i nämnderna.

ANNONS

Att en röst på Moderaterna eller Liberalerna skulle innebära bibehållet inflytande för Vänsterpartiet anade nog inte många borgerliga väljare på valdagen. På grund av frågans invecklade natur är det nog fortfarande många väljare som inte förstår exakt i hur hög grad det borgerliga minoritetsstyret gjort sig beroende av de rödgröna.

Trots de borgerligas tidigare agerande erbjöd Demokraternas Martin Wannholt så i förra veckan en möjlighet att bryta sig loss från vänstern. Bryt med de rödgröna och ingå i en valteknisk samverkan med Demokraterna i stället.

Det är ett rätt rimligt erbjudande. Demokraterna står rätt stadigt i politikens mitt med utflykter både till vänster och höger. Det borde vara en rätt naturlig kraft att luta sig mot för de borgerliga om de vill få igenom sin politik i nämnderna där många av de avgörande politiska frågorna hanteras.

Men de borgerliga partierna tackade nej. Axel Josefson (M) säger till DN att det nuvarande valtekniska samverkandet med V, MP och F! inte är ett hinder för mer politiskt samarbete med Demokraterna.

Så är det förstås. Men vad det handlar om är fördelningen av poster i nämnderna. Det är en väldigt konkret form av inflytande som de borgerliga gett de rödgröna bara för att de inte vill göra upp med Demokraterna.

ANNONS

Det handlar om enkel matematik. Samverkar man med Demokraterna i att välja folk till nämnderna får man mer inflytande eftersom det på totalen blir fler ledamöter som skulle stödja borgerlig politik. Men så blir det nu alltså inte.

Det är ändå rätt underligt att Josefson och hans kollegor i L, C och KD går så långt för att fortsätta stödja en samverkan som konsekvent gynnat politik som går på tvärs med den egna. Och i slutänden handlar det ändå om detta: Röstar man på ett borgerligt parti väntar man sig inte att detta parti underlättar för Vänsterpartiet att få inflytande. Detta är vad de borgerliga i Göteborg har gjort.

De kommer förstås inte erkänna att så är fallet. De menar att det är en ren formsak och att de inte kan bryta ingånget avtal. Samt att kohandeln var nödvändig för att säkerställa att den borgerliga budgeten ska kunna gå igenom. Men Demokraterna kommer knappast fälla den och inte heller SD lär göra det.

Det som skett är ändå att vi får mer inflytande för de rödgröna, helt i onödan, alldeles oavsett vad avsikten varit från M, L, C och KD. Förhoppningsvis ser borgerliga väljare igenom den här tunna dimridån.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS