Rymden är vår att erövra

SpaceX-grundaren Elon Musk är en fritänkande entreprenör med gränslösa visioner för framtiden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Splashdown! På söndagen landade rymdfarkosten Crew Dragon med två passagerare i mexikanska gulfen efter två månaders vistelse på internationella rymdstationen ISS.

Uppskjutningen av Crew Dragon tidigare i maj var första gången på nio år som USA:s federala myndighet NASA skjutit upp en bemannad farkost från amerikansk mark. Den blöta landningen i söndags var även första gången som NASA gjort en liknande landning på 45 år.

Men den främsta anledningen till att så många rymdintresserade människor följt Crew Dragons korta uppdrag ute i kosmos är att farkosten markerade första gången NASA använt sig av ett privat företag för att skjuta upp astronauter ut i rymden. SpaceX, företaget som utvecklat Crew Dragon, hade målmedvetet arbetat sig fram till detta historiska framsteg – en raketskjutning efter den andra.

ANNONS

Elon Musk, grundaren av SpaceX, är inte en vanlig miljardär. Han hade gott kunnat nöja sig med att bara dela memes på nätet från vardagsrummet i en gigantisk lyxvilla. Men istället har han engagerat sig flitigt för att driva på innovationer inom såväl rymdsektorn som bilindustrin.

Utöver de ambitiösa rymdplanerna med SpaceX vill Musk även skynda på utvecklingen med gröna och klimatvänliga bilar genom fordonstillverkaren Tesla. Länge var bilindustrin en stel och rent av en tråkig marknad helt utan någon större innovationskraft. Nya modeller avlöste varandra och något klimatvänligt drivmedel kom aldrig på tal. Inte ens när det blev allt mer tydligt att bilar även kan drivas på batterier under tidigt 2000-tal sporrade det tunga biltillverkare att gå i bräschen för utvecklingen. I dag råder det däremot kapprustning vad gäller elbilar och batteridrivna fordon. Mycket är tack vare Teslas genomslagskraft, inte minst genom företagets utveckling av batterier och den eleganta designen på bilarna. På knappt 16 år har Tesla nått en position på marknaden där man slåss med japanska Toyota om att bli världens mest värdefulla biltillverkare.

Med en flotta av satelliter hoppas även Elon Musk på att göra internet tillgängligt över hela världen. Oavsett om man är mitt ute på en oljerigg i havet eller i glesbygd med svag infrastruktur i Långtbortistan ska Starlink, ett dotterbolag till SpaceX, kunna leverera snabbt bredbandsinternet. Bara sedan förra året har SpaceX skjutit upp över 400 Starlink-satelliter i atmosfären, med ytterligare fler uppskjutningar inplanerade under de kommande åren.

ANNONS

Elon Musk har kommit att gestalta fritänkande entreprenörer vars visioner är gränslösa. För man ska inte glömma bort att mycket av det som driver Elon Musks upptåg är hans dröm om att kolonialisera vår grannplanet Mars. I en tid då det offentliga samtalet kretsar kring domedagsprofetior är det upplyftande att ta del av entreprenörer och företag vars gärningar förflyttar oss långsamt men säkert mot en mer tilltalande framtid. I grunden handlar ju nämligen Elon Musks rymdambitioner om något djupt mänskligt: Vår lust efter äventyr. Och vem vill inte ta del av mänsklighetens allra största äventyr? Rymden är vår att ta.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS