Bawar Ismail, ledarskribent.
Bawar Ismail, ledarskribent.

Bawar Ismail: Nej, Sverige är inte IS-kvinnornas hem

Regeringstrogna röster vill få allmänheten att tro att Sverige inte har något annat val än att välkomna tillbaka IS-medlemmar från Syrien. Men det stämmer inte.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

På måndag eftermiddag landade ett plan med tre IS-kvinnor och deras barn på Arlanda flygplats. Och genast vill regeringen få oss tro att Sverige är förpliktigat att ta emot dessa "utvisade" IS-fångar, att det faktiskt är vårt ansvar och att vårt rättsväsende kommer att skipa rättvisa.

Men när blev det kurdiska regionstyret i Syrien en självständig stat vars ”utvisningar” av icke-lagförda personer Sverige plötsligt måste ta emot? Vi är nog många som missat regeringens erkännande av en kurdisk stat. I praktiken har ju kurderna bara varnat regeringen om att de tre IS-kvinnorna ska slängas ur lägret. Det var därför ett politiskt beslut att hjälpa dem tillbaka till Sverige.

ANNONS

Men vad gör väl det. Vi ska ju helt enkelt tro att det ligger i vårt intresse att välkomna dessa IS-medlemmar tillbaka till Sverige. DN:s ledarskribent Emma Høen Bustos menar exempelvis att Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell gör fel som kritiserar regeringen för att ha hjälpt IS-kvinnorna och att det ur ett ”säkerhetsperspektiv” är viktigt att plocka hit dem (DN 7/9). Och riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) menar att vi inte kan lämna en ”säkerhetsrisk vind för våg”.

Men det är bara bekväma ursäkter för en regering som självmant evakuerar IS-anhängare till Sverige.

LÄS MER: De kvinnliga IS-terroristerna är inga offer

Vi har redan att göra med omkring 150 individer som återvänt från väpnad jihad i Syrien och Irak. Varför bör regeringen aktivt bidra till att öka antalet? Någon lagföring lär det knappast bli tal om. Av alla dessa återvändare har endast två lagförts – tack vare att de sparat bevis i videoformat.

Förundersökningar efter förundersökningar läggs ner. Ja, bara några dagar innan de tre IS-kvinnorna landade på Arlanda kom beskedet att ytterligare fem förundersökningar rörande kvinnliga IS-återvändare lagts ner.

Att de går fria är ett faktum. De är så pass fria att kvällstidningslöpen berättar om lokala IS-återvändare i folks bostadsområden som om det vore en lista som avslöjar hur rika dina grannar är.

ANNONS

Detta innebär också att Säkerhetspolisen måste hålla noggrann uppsikt över 150 individer med kopplingar till en av vår tids mest brutala terrorsekter. Detta utöver de 2000 individer som redan rör sig i våldsbejakande islamistiska miljöer i Sverige.

En kartläggning från SVT kunde också visa att 13 av 41 IS-anhängare varit inblandade i brott efter sin återkomst till Sverige (14/3–2019). Ett av dessa fall gäller ett uppmärksammat mord i Örebro 2019 där IS-återvändaren delade ut flera hugg med en sax mot mordoffret.

Hur var det nu, ligger det fortfarande i vårt säkerhetsintresse att aktivt hämta hit IS-medlemmar? Här går de fria, här kan de begå nya brott. Vilket skämt till försvar av regeringens omsvängning i frågan.

För det är också en aspekt som gått förlorad i debatten. I flera år gav statsråd som Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson (S) kyliga svar om hur Sverige skulle hantera svenska IS-anhängare i kurdiska fångläger. Bara för några månader sedan deklarerade Damberg att Sverige inte ska hämta hem vuxna IS-anhängare som ett svar på Miljöpartiets önskemål om att hjälpa IS-kvinnorna (SVT 5/5). Planet som landade i måndags visar att regeringen nu ändrat linje i frågan.

ANNONS

Men innan regeringen beslutar sig för att evakuera fler IS-anhängare hit är det kanske på plats med en påminnelse: Vi har att göra med individer som självmant anslöt sig till en terrorsekt som massakrerade religiösa minoriteter och tog försvarslösa flickor som sexslavar. Hjälpen de nu bönar och ber om i fångenskap förbrukades när de lämnade vårt trygga land för att delta i dessa brott mot mänskligheten. Sverige är helt enkelt inte deras hem längre.

LÄS MER: Hämta inte hem IS-kvinnorna

LÄS MER: IS-kvinnornas glädje avslöjar Sveriges misslyckande

ANNONS