Centerns Annie Lööf sade sig vara stolt på valkvällen trots att hennes parti backade ordentligt.
Centerns Annie Lööf sade sig vara stolt på valkvällen trots att hennes parti backade ordentligt. Bild: Anders Wiklund/TT

Lööfismen har inte tjänat C väl

Annie Lööfs parti backar i landsbygdskommuner och tidigare centerfästen. Hur länge kan hon sitta kvar efter en sådan svidande valförlust?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Ikväll tycker jag att vi ska känna stolthet”, proklamerade Centerpartiets partiledare Annie Lööf under valnatten. Samtidigt pekade det preliminära valresultatet på att Centern landar på 6,7 procent. Det är ett tapp med nästan två procentenheter jämfört med valresultatet 2018.

C ökar inte i de 55 kommuner som Sveriges kommuner och regioner (SKR) räknar som landsbygdskommuner. I län som Jämtland, Kalmar och Kronoberg tappar man riksdagsmandat. Enligt en sammanställning från Infostat är C numera större i storstäderna än på landsbygden. Och SVT:s vallokalsundersökning visar att partiet i årets val bara lyckades samla 9 procent av väljarstödet i gruppen företagare och jordbrukare.

ANNONS

Men det är i kommunvalen som Centerpartiets valfiasko märks som tydligast. I småländska Mönsterås i Kalmar län där partiet haft sitt starkaste fäste har C rasat med 14,4 procentenheter jämfört med förra valet. I dalsländska Färgelanda har C backat från tidigare 31 procent till 18 procent, och i stället har Sverigedemokraterna gått om partiet med siffror på strax under 35 procent.

Det som kanske allra bäst symboliserar Annie Lööfs valfiasko är det faktum att Centern tappar i partiledarens hemort Värnamo. Och även där har SD gått om C. Enligt det preliminära valresultatet landar SD på 16,7 procent, jämfört med Centerns 16,5 procent. Inte ens i Gnosjö, den småländska ort som Annie Lööf lyft fram som ett inspirerande exempel på företagsamhet och driftighet, har C lyckats hålla ställningarna mot SD. Även där är Jimmie Åkessons parti numera större än det gamla bondeförbundet.

Att just SD gått om C i flera landsbygdskommuner måste betraktas som ett extra svidande nederlag för det parti vars partiledning gjorde det till sitt främsta ärende under valrörelsen att markera mot Jimmie Åkesson. Annie Lööfs ihärdiga motstånd mot SD har inte gynnat partiet. Det har bara föranlett att traditionella centerpartistiska frågor hamnat i skymundan.

I stället för att lyfta frågor om en levande landsbygd, bättre villkor för småföretagare och jordbruk eller fungerande service runt om i landet har Centerpartiet gått till val på en vagt uttryckt "medmänsklighet och humanism", om man får lov att tolka partiledarens många anföranden under valrörelsens gång. Men vad hjälper det när svenska hushåll och företag, särskilt ute på landsbygden, dras med stora ekonomiska kostnader i form av höga drivmedelspriser, saftiga elräkningar och stigande livsmedelskostnader?

ANNONS

Inte heller har det hjälpt att partiet till slut sållade sig till det rödgröna blocket, trots att fler centerväljare fortfarande betraktar sig som mer höger än vänster. Att Miljöpartiet dessutom tillhör Magdalena Anderssons (S) regeringsunderlag måste ha skrämt de väljare som på allvar oroar sig för levnadsvillkoren på den svenska landsbygden.

Det är uppenbart att många centerpartister runt om i landet inte känner den stolthet som Annie Lööf gav uttryck för under valnatten. Missnöjet har redan börjat vädras. Ungdomsförbundet tog redan innan valet avstånd från Lööfs planer på att bli minister i en S-regering (DN 16/8). Centerpartiets oppositionsråd i Vindeln, Helena Lundgren, ser inte längre C som en tydlig röst för landsbygden (SVT 12/9). En C-topp från Borgholm har krävt Lööfs avgång (SvD 13/9). Centerlandet har tidigare ställt sig bakom Annie Lööf när det svajade som mest under hennes första år som partiledare. Men efter en sån här svidande valförlust? Annie Lööf sitter nog inte lika säkert denna gång.

ANNONS