Kommunalrådet utan skuld

Socialdemokraternas Tord Karlsson har inget emot att kritisera Maria Rydén, moderat som avgått efter att ha fuskat med reserapporteringen, samtidigt som Karlsson själv basat över en verksamhet där man satt i system att fuska med reserapporteringen. Det måste vara någon sorts rekord i politiskt hyckleri.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Och Jesus sade till fariséerna: "Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne". Knappt hade Jesus hunnit avsluta meningen innan Tord Karlsson, socialdemokratiskt kommunalråd från Göteborg, satte igång med att kasta stenar.

Och Karlssons verbala stenar träffade inte bara Maria Rydén, moderat kommunalråd som nyss avgått efter att ha fuskat med semesterrapporteringen och samlat flygpoäng med hjälp av skattepengar, utan även Göteborgs samtliga glashus.

För medan ett högst rimligt avgångskrav hänger över hans eget huvud, så står han i första ledet och hävdar att det Rydén gjort är "tio gånger värre" än vad han själv har gjort. Det vore, förklarade Karlsson "verkligen jättejättejättekonstigt om inte Moderaterna gjorde något ordentligt" för att återställa förtroendet. Därmed vände Karlsson Rydéns upprepade oskuldsförklaring till ett putslustigt avgångskrav (GT 13/1).

ANNONS

Det Rydén gjort förtjänar kritik. Det dröjde dock inte många dagar från att GT avslöjade att Rydén varit på semester under arbetstid samt skarvat med resebokningar till att hon fick avgå. Snabbt och resolut agerat. Det ska hon och Moderaterna som garanterat insåg det ohållbara i att hon satt kvar ha heder för. Någon som inte har lika bråttom med att återfå medborgarnas förtroende för kommunalpolitiken i Göteborg är kommunstyrelsens ordförande.

Ann-Sofie Hermansson (S) har upprepat att hon har förtroende för Karlssons och att det inte förekommit några ”konkreta oegentligheter” inom Intraservice. På ren svenska innebär det att inga lagbrott begåtts, däremot har varenda tänkbar regel gällande resor i kommunens tjänst brutits mot.

Hermansson har, med all rätt, förklarat att det Rydén gjorde, nämligen att ”åka på semester utan att ta ledigt” är oacceptabelt och förutsätter hennes avgång. Men att åka på betald jobbresa och vara ledig är tydligen helt i sin ordning.

Så vad har Karlsson på sitt samvete? Han är ordförande i kommunala Intraservice, där Stadsrevisionen funnit att man systematiskt brutit mot kommunala regler och förordningar rörande resor, samt att det frodats en osund kultur i förhållande till leverantörer. Problemen har funnits länge och inget har förändrats under Karlssons tid vid rodret.

ANNONS

Karlsson, som skyller på förvaltningen (han har lätt för att peka finger!), deltog själv på en av de uppmärksammade resorna där programmet varade i tre dagar men vistelsen i nio. Traktamente betalades ut för samtliga dagar. På frågan om hur det kunde bli så förklarade Karlsson att konferensprogram inte är "lätta att läsa" (P4 17/10). Lika svåra att läsa som kommunala resepolicys får man förmoda?

Till Karlssons synder hör inte bara underlåtenhet att lyfta ett finger mot det systematiska missbruket av skattemedel i Intraservice, han har själv dragit vinning av det hela. Det är, för att låna Karlssons egen kritik mot Rydéns regelbrott, inte varit "Vid ett tillfälle. Det här har ju varit hela tiden". Att Karlsson inte har vett nog att sitta still i båten och åtminstone hålla truten är förbluffande. Om inget annat borde han själv inse problemet med att just han kritiserar Rydén.

Fariséerna med sina stenar gick sin väg efter Jesus uppmaning. Men Karlsson står alltjämt kvar och kastar sina stenar, trots sin egen skuld. Karlssons tillkortakommanden är emellertid inte bara hans egna, för bakom honom står Hermansson, minst lika obrydd om partikollegans försyndelser somKarlssonsjälv, samtidigt som hon kräver rättningen inom oppositionen.

ANNONS