IS-resenärer ska inte vara välkomna till Sverige

Om IS nederlag leder till att jihadister nu återvänder till Sverige ska de mötas av polis. Inte av gräddfiler till välfärden.

ANNONS

Slutstriden rasar nu om den Islamiska statens fäste Mosul. EU:s säkerhetskommissionär Julian King varnar för att Europa därför snart kommer att se en våg av återvändande jihadister. Uppskattningsvis runt 2500 IS-krigare från Europa sägs befinna sig runt Mosul.

Hur många av dessa som söker sigtill Sverige vet vi inte. Men även om det bara skulle röra sig om några tiotals personer innebär de ett hot.

Säpo betonar på sin hemsida faran från just återvändande jihadister som ofta har stridserfarenhet, upphöjd status och ett brett internationellt kontaktnät. Sommarens exempel på terrordåd utförda av personer med kopplingar till IS gör allvaret än mer påtagligt.

ANNONS

Så hur förbereder sig då det svenska samhället? Tillför man extra resurser för att fånga in förbrytarna vid gränsen och ställa dem inför rätta? Nej, några sådana initiativ verkar inte finnas.

I stället vill man återintegrera återvändarna. Till exempel rapporterade Sveriges radio 18/10 från Lund där kommunen nu förbereder stöd till avhoppare. De återvändande ska kunna få hjälp med saker som körkort, bostad och skuldsanering. Samordnaren betonade att återvändarna hade samma rätt till välfärdssamhället som andra. Man kan nästan fråga sig om man bor i ett land som blivit galet.

Det är provocerande om det skapas en gräddfil för de som stridit för IS. Vad samhället i stället borde göra är att skicka tydliga signaler om att IS-krigarna inte är välkomna tillbaka till Sverige. De som ändå kommer hit ska självklart stoppas och ställas inför rätta. Om de inte kan knytas till brott måste de stå under någon form av kontroll.

IS har gjort sig kända för fruktansvärda brott mot mänskligheten. Organisationens varumärke har varit dess otroliga grymhet. Om kommuner och myndigheter skapar särskilda förmåner för personer som stridit för IS kommer det att skada förtroendet för samhället. Inte minst när det i dag finns så många svenskar med rötterna i regionen där våldssekten har farit fram.

ANNONS

För att bättre kunna hantera IS-återvändarna, ställa skyldiga till svars och skydda de egna medborgarna behöver Sverige en ny politik. Liberalerna har genom bland andra Roger Haddad föreslagit ändringar i sekretesslagen och att tillföra mer resurser till Åklagarmyndighetens enheter för säkerhetsmål och krigsbrott.

Men utöver sakförslag behövs också en allmän attitydförändring. Det måste få bli självklart att jihadister inte är välkomna i Sverige.

ANNONS