IS-kvinnornas glädje avslöjar Sveriges misslyckande

Kurderna i Syrien vill skicka hem jihadister till deras ursprungsländer i Europa. Nu jublar de svenska IS-kvinnorna över att få leva i frihet i Sverige.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Tidigare i våras meddelade kurderna i Syrien att de fått nog. Alla utländska jihadister i de överfyllda fånglägren ska utvisas till sina respektive ursprungsländer. För Sveriges del handlar det om ett fyrtiotal vuxna och deras barn.

Expressen kunde i veckan rapportera om glädjen över beskedet bland IS-fångarna (24/6). ”Familjerna är jätteglada över beskedet”, berättade en av fångarna.

IS-kvinnornas glädje över att få skickas tillbaka till Sverige avslöjar vårt misslyckande med att ställa jihadisterna inför rätta. I över tio år har det varit uppenbart att Sverige har ett problem med islamism. Redan under tidigt 2000-tal varnade terrorforskare som Magnus Ranstorp för att ungdomar i utanförskapsområden reste utomlands för att ansluta sig till terrororganisationer som al-Shabab. Men dåvarande socialdemokratiska och borgerliga regeringar agerade inte för att stoppa terrorturismen.

ANNONS

LÄS MER: Hämta inte hem IS-kvinnorna

När rekryteringen till IS var som värst mellan åren 2014-2016 var politiken lika passiv. Terrorresor kriminaliserades först efter att de flesta IS-sympatisörerna i Sverige anslutit sig till folkmordssekten i Syrien. Och eftersom ingen kan dömas retroaktivt för brott så blev det rätt snabbt en värdelös reform. De senaste turerna kring kriminalisering av deltagande i terrororganisationer kommer förmodligen ha lika lite effekt vad gäller IS-resenärerna.

Av omkring 300 individer som anslöt sig till terrororganisationer i Syrien har nu cirka hälften återvänt. Av dessa har ännu bara två västsvenskar dömts för terrorbrott i Syrien. Resten går fria trots deltagande i terrororganisationer som IS. Det är ett katastrofalt misslyckande för lagstiftarna som inte reagerade i rätt tid och ett svidande nederlag för svenskt rättsväsende som inte skipat rättvisa.

Det är därför IS-kvinnorna i de kurdiska fånglägren är ”jätteglada”. De är i god tro om att de med högsta sannolikhet kommer få strosa runt fritt på våra gator.

LÄS MER: Har regeringen glömt bort de farliga imamerna?

IS-kvinnorna tror att de ska komma hem. Men något hem får inte vänta dem här i Sverige. För att kompensera Sveriges misslyckande med att ställa återvändare inför rätta måste strategin nu snabbt skifta till att ständigt påminna dessa individer om att rättvisan kommer att komma ikapp dem en vacker dag.

ANNONS

Barnen måste omhändertas direkt. Deras liv och hälsa ska inte längre ligga i händerna på föräldrar som aktivt lämnade det trygga livet i Sverige, med alla de livsmöjligheter som finns här, för att mörda, våldta och förslava människor i ett krig långt, långt borta.

Nästa regering måste skjuta till nödvändiga resurser till polis och åklagare. Det får inte röra sig om en liten symbolisk peng med syftet att signalera att man tar återvändarna på högsta allvar. Det måste vara långsiktiga satsningar så att ansvariga myndigheter under lång tid framöver faktiskt kan följa upp och utreda misstänkta fall ordentligt. Krigsbrott preskriberas ju aldrig, och nu har vi alltså över hundra misstänkta IS-återvändare att hålla reda på.

En ny regering måste också göra det möjligt att enklare utvisa hot mot rikets säkerhet. Det får inte stanna vid icke-medborgare, utan det måste även vara möjligt att återkalla svenskt medborgarskap för individer som begått allvarliga brott eller haft samröre med terrororganisationer.

Ingen återvändare bör få kunna sova lugnt om nätterna här.

LÄS MER: Håll gränsen mot jihadister på rymmen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS