Försköna och förbättra!

Heden beskrivs officiellt som hjärtat av Göteborg och fungerar som plan för både Gothia och Partille Cup. Men nu är Heden i så dåligt skick att den riskerar drabbas av ”hjärtinfarkt”. Det är inget mindre än skandal.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Inte förminska, förfula och fördärva. Hedens planer är så dåliga att det kan bli nödvändigt att flytta matcher i Partille Cup och Gothia Cup till andra planer.

– Det känns inte bra, varken för oss som arrangör, för spelarna eller för staden, säger Partille Cups generalsekreterare Fredrik Andersson.

Partille Cup, som också kallas World of Handball, inleds på måndag och håller på till på lördag. Det är världens största handbollsturnering med 20 000 deltagare i 1 056 lag från 30 länder och med 1 500 funktionärer. Invigningen sker i Scandinavium och finalerna spelas på Heden Arena.

Gothia Cup pågår en vecka med start söndagen den 17 juli. Gothia Cup är också störst i världen med 35 000 ungdomsspelare och lika många medföljande. 1 700 lag från 80 nationer spelar 4 500 matcher på 110 planer. Invigningen sker på Ullevi. Finalerna spelas på Gamla Ullevi och på SKF Arena på – just det – Heden.

ANNONS

"I hjärtat av turneringen, alldeles bredvid det största spelcentrat Heden, ligger Heden Center en stor mötesplats", står det att läsa om Partille Cup på goteborg.com.

Om Gothia Cup får man veta att "Turneringens hjärta ligger på Heden. Huvudarenan SKF Arena byggs upp med plats för nästan 8 000 åskådare"... "flera hundra tusen besökare som tar sig till Heden under Gothia-veckan."

Gemensamt för dessa båda fantastiska världsevenemang är att alltså de äger rum i "hjärtat" av Göteborg, på Heden – båda turneringarnas "hjärta". Heden är en del av de båda framgångssagorna Gothia och Partille Cup. Heden är också en del av Göteborgs framgångssaga som så kallad destination. Få andra städer kan bjuda in tiotusentals ungdomar att tävla i stadens mitt. Det berikar turneringarna och det berikar i allra högsta grad Göteborg. Alla dessa unga idrottare och deras ledare tar med sig fantastiska minnen från vår stad. Bättre marknadsföring än det som Säfehof och Häcken åstadkommer med sina turneringar kan Göteborg inte ordna med aldrig så många kampanjer och kommunikatörer.

Så Heden och de båda fina göteborgsklubbarna i skön förening gör underverk och förtjänar allt stöd de kan få. Men hur lönas de?

"När GP besöker Heden saknas gräs på vissa ställen. På andra ligger delar av konstgräsmattan lös och tål varken intensiva stegisättningar eller tuffa tacklingar", skrev GP:s Mattias Balkander skrev i veckan.

ANNONS

Ioff är Göteborgs Stads idrotts- och föreningsförvaltning och "ansvarar för kommunala idrotts- och motionsanläggningar". Som alla organisationer med självaktning har Ioff en vision och en verksamhetsidé.

I visionen kan man bland annat läsa att "vi är hjärtat i Göteborgs Stads arbete med idrott, föreningsstöd och friskvård".

I verksamhetsidén får man veta att "syftet med vår verksamhet är att ge förutsättningar för en innehållsrik och aktiv fritid samt att bidra till att göra Göteborg till en trivsam stad att verka och leva i". Man får också lära sig att "vi utvecklar våra anläggningar för att hålla hög teknisk kvalitet, flexibilitet och funktionell standard" och "vår verksamhet utvecklas och förbättras kontinuerligt."

Så långt idévärlden. I verkligheten ser det alltså inte lika vackert ut. Två av planerna är så dåliga att det är osäkert om Gothia Cup kan använda dem. För GP berättar Ioff:s kontaktperson Lena Signal att man gjort en så kallad "friskrivning med både Gothia och Partille".

– Vi avsäger oss allting om det skulle hända något. De får använda dem på egen risk. De vet att de (planerna) inte är okej, sa Lena Signal.

Jag talade med Dennis Andersson, den legendariske Gothia Cup-generalen som under fyrtio år fört cupen till det världsevenemang den är i dag. Han skräder inte orden:

ANNONS

– Det är egentligen förfärligt hur man misslyckas så fullständigt med en av sina huvuduppgifter.

Han har givetvis rätt. Ioff skall givetvis inte kunna undfly sitt ansvar. Det är förvaltningen tillsammans med Idrotts- och förvaltningsnämndens elva ledamöter och fem ersättare (!) som bär ansvaret.

Planernas usla skick är så mycket mer anmärkningsvärt som att man har haft tre år på sig att få ordning på dem. Gothia och Partille Cup coronapausades nämligen i två år.

Ett av skälen till problemen med planerna uppges vara byggnationen av det "tillfälliga" parkeringsgaraget, som uppförs på Heden. Det byggs visserligen på en yta som redan tidigare använts för parkeringar men bit för bit annekteras Heden av "tillfälligheter": I barackliknande lådor finns en tillfällig förskola. Hotell Heden byggdes för mer än 60 år sedan, som en tillfällig lösning.

Är man det minsta lilla konspiratoriskt lagd ligger det nära till hands att tro att "tillfälligheternas spel" är ett sätt att smygannektera Heden och förbereda för än mer bebyggelse. Med vanskötseln av planerna ges dessutom Hedens belackare vatten på sin kvarn: "När inte ens staden bryr sig om Heden så är det väl lika bra att bebygga hela ytan".

Efter nästan 20 år av "på och av" har Göteborgs politiker bestämt sig för att tjänstemän under 2022 skall komma med ett förslag på när ett programarbete kan inledas. Man hör ju att det kommer att ta tid!

ANNONS

Så varför inte slå världen med häpnad och i stället bestämma sig för att 2023, det nya jubileumsåret, skall Heden vara en verkligt spännande, levande yta med hög kvalitet för evenemang, konserter, idrott och spontanaktiviteter. Varför inte en joggingslinga runt Heden med konstsnö på vintern, utomhusgym, pick nick-yta och skateboard? Släpp loss kreativiteten! Kan man ha ett tillfälligt parkeringsgarage för 120 miljoner så borde man kunna fatta beslut om en ny, men bra, tillfällig lösning för Heden som helhet – tills dess att allt utredande och parlamenterande kanske, möjligtvis, ger resultat.

ANNONS