Centerpartiets partiledare Annie Lööf och ekonomisk-politiske talespersonen Martin Ådahl.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf och ekonomisk-politiske talespersonen Martin Ådahl. Bild: Henrik Montgomery/TT

Bawar Ismail: Centerpartiet visar okunskap om hedersförtryck

Centerpartiets Martin Ådahl ville markera mot svepande generaliseringar av muslimer men avslöjade sin okunskap om hedersförtryck.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Det går inte bra för Centerpartiet. I DN/Ipsos senaste opinionsmätning har partiet trillat ner till fem procent. Väljarstödet har därmed halverats på ett år, vid samma mätperiod förra året låg partiet runt tio procent. Centern möter nu kritik från alla håll och kanter. Det gäller inte minst partiets ställningstaganden i frågor som rör yttrandefrihet, religionskritik och islamism.

Centerpartiets andre vicepartiledare Martin Ådahl fick efter sitt deltagande i SVT:s debattprogram ”Sverige möter” motstå massiv kritik för att ha sagt att hedersförtryck utövas av en pytteliten minoritet muslimer. Partiledaren Annie Lööf har lekt med tanken att låta inskränka yttrande- och demonstrationsfriheten i utsatta områden och under den islamska högtiden ramadan. I Göteborg är de lokala centerpartisterna kritiska till att staden stoppar studieförbundet Ibn Rushd från att ansöka om bidragsmedel, trots organisationens många problematiska samarbeten med rasistiska och antidemokratiska krafter. I Kalmar län har såväl ett regionråd som en toppkandidat till riksdagen öppet ifrågasatt att det ska vara möjligt att förnedra religion i Sverige (Barometern 19/4).

ANNONS

Hur blev det så här?

En teori är möjligen att Centerpartiet vill röstmaximera bland vissa etniska och religiösa grupper inför det kommande riksdagsvalet. Samtliga exempel ovan går att knyta an till muslimska grupperingar i Sverige. Demonstrationsförbud till följd av koranbränningar? Måste ju finnas muslimska trosutövare som uppskattar det!

Men att det rör sig om en cynisk valstrategi vore nog att ge Centerpartiet ett allt för högt erkännande. Den senaste tidens utspel från centerföreträdare pekar snarare på att det handlar om två andra faktorer: Sverigedemokraterna och okunskap.

LÄS MER: Ska skattepengar gå till islamism, C?

När Centerpartiet ifrågasätter varför Göteborgs Stad stoppar kommunala bidrag till studieförbundet Ibn Rushd framgår det tydligt att det handlar om att markera mot Sverigedemokraterna. Ja, Centerns kommunalråd Emmyly Bönfors sade det rakt ut till GP tidigare i våras: ”Jag anser att det är olyckligt att ett SD-förslag ligger till grund för ett avslag” (25/3). Det tycks alltså vara viktigare för Göteborgscentern att markera avstånd från SD, än att stoppa skattebetalarnas pengar från att hamna hos ett studieförbund som samarbetar med Erdoganregimens moskéer i Sverige.

I SVT:s debattprogram ”Sverige möts” mötte Centerpartiets andre vice ordförande Martin Ådahl bland andra ex-muslimen och debattören Omar Makram. Ämnet var korankravallerna och integration. Makram ville tydliggöra skillnaden mellan kritik mot islam som en uppsättning idéer, och hets mot enskilda muslimer.

ANNONS

Det var dock uppenbart att Ådahl inte förstod resonemanget, varför han avbröt Makram med talepunkter om att inte ”generalisera”, att det finns hundratusentals invandrare som jobbar inom det ena och andra yrket, och att endast fundamentalister och en ”pytteliten” minoritet muslimer ägnar sig åt fasansfulla saker som hedersförtryck.

Men nu generaliserade inte Makram om muslimer och inte heller hade han förnekat att många muslimer har jobb att gå till. Och att endast fundamentalister eller en pytteliten minoritet muslimer utövar hederskultur är fel. År 2017 uppskattades 240 000 barn och unga leva med hedersrelaterade familjenormer, enligt en bedömning av Astrid Schlytter, docent i rättssociologi och verksam vid Stockholms universitet. Fadime Sahindals pappa var inte heller en bokstavstroende salafist som ville islamisera samhället.

När kritiken kom avfärdade Ådahl allt med att folk gick på ”SD-retoriken” (Aftonbladet 21/5). Och i sociala medier trycker C nu på att man är den enda politiska kraften som orkar stå upp mot rasism. För Centerpartiet handlar inte kritikstormen mot Ådahl om att han avslöjats med okunskap om något så allvarligt som hedersförtryck. För centerrörelsen handlar det om SD och rasism. Det är en bekväm ursäkt att dra till med när ett av partiets främsta företrädare nyss gjort bort sig i nationell teve.

ANNONS

Men faktum kvarstår: I syfte att markera mot vad han trodde var svepande generaliseringar av muslimer så uppvisade Centerpartiets andre vice ordförande häpnadsväckande okunskap om hedersförtryck.

LÄS MER: Vi ska inte ha särrättigheter för muslimer, Annie Lööf

LÄS MER: Extremister ska inte leva på göteborgarnas skattepengar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS