Gränsen är nådd. Centerpartiet har meddelat att det vill stoppa de skattehöjningar som ska ingå i regeringens budget (DI 22/3). Det handlar emellertid inte om att lägga en gemensam alliansbudget, vilket såväl Moderaterna som Kristdemokraterna förespråkar. Nej, i stället vill man tillsammans med resterande allianspartier – och indirekt även Sverigedemokraterna då deras stöd är nödvändigt – fälla enskilda delar av regeringens budget.
Den totala summan av de enskilda delarna som Centerpartiet vill fälla är ganska stor. Framförallt handlar det om skattehöjningar; 3:12-reglerna, kilometerskatten och den utökade statliga inkomstskatten har pekats ut. Bara dessa ligger i storleksordningen 7-8 miljarder kronor. Eftersom det inte riktigt fungerar att minska statens inkomster utan att också minska dess utgifter skulle regeringens reformutrymme också minska med motsvarande summa.
Det är med andra ord inget litet ingrepp i regeringens budget som det är frågan om. Det är till och med ”så pass långtgående att det inte går att utesluta att regeringen avgår eller utlyser ett nyval” menar DI (22/3).
När konsekvenserna ändå blir så pass stora kan man fråga sig varför Centerpartiet inte vill lägga en gemensam alliansbudget i stället?Att det skulle koka ner till Sverigedemokraterna är inte troligt; varför hoppas på deras röster när det gäller en reservation, men intefören budget?
Det ligger nära till hands att tro att det för Centerpartiet handlar om prestige; man vill visa att man är Alliansens egentliga ledare, i stället för att låta Moderaterna diktera villkoren. I synnerhet nu när C knappar in på M i opinionen.
Allianspartierna uppges nu föra samtal om hur de ska spräcka regeringens budget (DN 23/3). Vilken lösning som blir den slutgiltiga återstår att se. Moderaterna föredrar fortfarande en gemensam alliansbudget men Ulf Kristersson, ekonomisk politisk talesperson för M, menar att C:s lösning ändå är ”bättre än ingenting” – vilket talar för att man kan komma att jämka sig med den.
Att det överhuvudtaget förs samtal om budgeten ska dock inte enbart betraktas som en seger för Annie Lööf. När Moderaternas konferensSverigemötetdrar igångpå fredagenhar även Anna Kinberg Batra ett ess i rockärmen. Nog för att C inte vill gå fullt lika långt som M när det gäller att fälla regeringen, men nu rör det sig inte längre om en artskillnad när det gäller partiernas strategier, utan snarare om en gradskillnad.