Bawar Ismail: Lågt, Miljöpartiet!

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vad hade dina vänner och kollegor tyckt om du hade ätit middag med en nazist? Det hade förmodligen tagits emot negativt av din bekantskapskrets. I veckan har det framkommit att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) deltagit på en middagstillställning där en representant för de turkiska Grå Vargarna närvarade. Men för miljöpartisterna verkar det inte vara något problem.

Gråvargarna är ansvariga för en rad våldsdåd, bombningar, misshandel och upplopp. I Turkiet ger de sig på den kurdiska och armeniska befolkningen. Men det är inte bara Turkiets minoriteter som är offer för Gråvargarnas rasistiska våld. De har vandaliserat kinesiska restauranger och attackerat turister som misstagits för att vara kineser. Det sades vara i ”protest” mot Beijings usla behandling av den uiguriska lokalbefolkningen i östra Kina.

ANNONS

”Det är låg standard på den typen av journalistik måste jag säga” svarade pressekreteraren Hakim Belarbi när journalister hörde av sig för att få en kommentar från bostadsministern (Expressen 14/4). Om någon uppvisar en låg standard så är det ett regeringsparti som inte tycker det är allvarligt att ministern besöker samma tillställningar som fascistiska organisationer. Kaplan tog avstånd, när han väl blev påkommen. Men hans snedsteg illustrerar hur oreflekterat miljöpartister umgås med extremister.

”Du kan ju säkert hitta kungen på samma bild som en knäppskalle för att han varit på en representativ middag. Han har säkert käkat middag med Bert Karlsson” sade bostadsministerns pressekreterare till Expressen. En organisation som ägnar sig åt rasistiskt våld är alltså att likställa med Bert Karlsson? Det är ju befängt, Miljöpartiet.

Men det slutar inte där. En miljöpartist twittrade att det kanske var ett informellt möte, då är det ju inte Kaplans fel att fascister dyker upp. Ytterligare en miljöpartist menade att hon varit på fester med rasister, så hur ska ministern ha koll på vilka han äter middag med?

Så talar bara partimedlemmar som saknar grundläggande kunskaper om en fascistisk våldsorganisation som Gråvargarna. Har Kaplan inte medarbetare som kunde undersöka vilka som var inbjudna? Eller sitter de bara på kontoret och rullar tummarna hela dagarna?

ANNONS

En viktigare fråga däremot är varför miljöpartister inte ser problemet i att Kaplan ertappats med att ha umgåtts på en tillställning med extremister närvarande. Hur ska deras kritik mot högerextrema kunna tas på allvar när de så lättvindigt ursäktar umgänge med andra högerextremister?

ANNONS