Allt kan inte vara Paolo Robertos fel!

ANNONS
|

Det antika talesättet "Måtta i allt" har i stora delar av dagens offentlighet blivit "måttlöshet i allt". Bland det mest måttlösa på sistone är attacken på Paolo Roberto.

Paolo Roberto, från Upplands Väsby, är proffsboxaren, som efter boxningskarriären blev programledare, författare, skådespelare, föreläsare och TV-kock. Han har kandiderat till riksdagen för socialdemokraterna men lämnade sedan partiet. Han är praktiserande katolik och har själv sagt att han är "militant motståndare till feminism" men "militant jämställdhetsivrare".

För några veckor sedan kunde de 150 000 som följer Paolo Roberto på Instagram ta del av följande text: "Boobs prove that men can focus on two things at once" - "bröst bevisar att män kan fokusera på två saker samtidigt". Man kan gilla det eller inte - 4000 "lajkade" inlägget. Det borde dock vara uppenbart för var och en att det rörde sig om en tämligen harmlös drift med mäns tillkortakommanden, inte ett påhopp på kvinnor.

ANNONS

Men så såg inte programledarduon för Breaking News, Filip och Fredrik, det och de "lajkade" definitivt inte Paolo Robertos inlägg. Därför bjöd de in Gudrun Schyman till sitt program - på Internationella Kvinnodagen! I påannonsen sa man: "Allt om Paolo Roberto. Vi försöker förstå vad det är han inte fattar."

– Kampen går vidare, sa en av programledarna.

– Ja, men han är ju macho, hävdade Schyman.

– Men det där är ju beyond macho, tyckte Filip.

– Det är sexism, ja det är precis vad det är. Det är ju rent ut för jävligt att man lägger ut en sån här grej. Det är ju ännu värre om det var många män som skrattade åt det, sa partiledaren för Feministiskt Initiativ.

Paolo Roberto vore inte Paolo Roberto om han inte slog tillbaka. Svaret på Instagram löd bland annat:

"Igår så letar kalkryggarna Filip och Fredrik upp ett sju dagar gammat inlägg här på Instagram (lägligt på internationella kvinnodagen) som lyder: Boobs prove that men can focus on two things once. Alla är upprörda... Att vara politiskt korrekt är egentligen intolerans kamouflerad som tolerans! Så Nöjesbladet, Gudrun Schyman, Filip och Fredrik ni kan sätta er på era höga feministiska hästar och galoppera åt helvete! Kommer aldrig rätta mig i ert led! "

ANNONS

Boxhandsken var kastad och Filip och Fredrik slog tillbaka. Det tunga gardet kallades in. F & F hade uppdagat att David Hellenius hade gillat Robertos inlägg. Skådespelarna Christine Meltzer och Peter Magnusson uppmanades att sms:a David Hellenius och förmå honom att "avlika Paolo Robertos inlägg" ty han hade valt fel sida, "han valde Paolo Robertos sida". Hellenius fick till och med hela programmet på sig att välja mellan att vara "pro antifeminism" eller sälla sig till "sunda feministiska män".

Men korståget var inte över än.

Ivar Arpi, ledarskribent på SvD, twittrade:

"Filip och Fredrik jagar oliktänkande, kapitel 276328726".

På detta svarade Filip - och det är helt sant:

"Du supportar en pastakung som reproducerar sexism som i förlängningen leder till våldtäkt. Oliktänkande värt att försvara, Ivar?"

Som för att kröna hela debaclet får sekreteraren i FI:s ungdomsförbunds styrelse sparken sedan han skrivit en debattartikel med rubriken "Feminister, lär er tåla skämt".

Paolo Roberto själv då?

Jo, han skrev i fredags på Instagram:

"Har hamnat i en Kafkaliknande situation där ett litet skämt tagit helt orimliga proportioner...Så nu skiter jag i skitsnackare, moralister och genuspoliser. I dag blir det jobb med mina företag där jag i två av företagen har kvinnlig vd och i ett så har jag kvinnlig ordförande".

ANNONS

Är striden mellan Filip och Fredrik i ena ringhörnan och Paolo Roberto i den andra, värd uppmärksamhet? Absolut, för saken handlar egentligen inte om Paolo Robertos Instagramskämt utan om debattklimat, respekt för andras åsikter, proportioner och åsiktsfrihet.

Ett harmlöst skämt på mäns bekostnad görs till något oerhört förgripligt. Man tar heder och ära av Paolo Roberto och avkräver dem som haft den dåliga smaken att gilla Robertos inlägg avbön. Att beskylla Paolo Roberto för sexism som kan leda till våldtäkter är oanständigt och proportionslöst. Tonläget gentemot Paolo Roberto är föraktfullt (en pastakung) och det är svårt att undgå tanken att den forne boxaren "inte är rätt sorts kändis", att han är provocerande för att han är frispråkig och tuff och inte ställer in sig i åsiktskonformismens snäva led.

Tyvärr tror jag att den humorbefriade proportionslösheten skadar den goda feminismen. Det är säkert ingen tillfällighet att FI i Sifos senaste väljarbarometer, som publiceras i GP i dag, bara når 1,3 procent i väljarstöd mot 3,1 procent i valet. Det finns hur många viktiga jämställdhetsfrågor att kämpa för: Att kvinnor och män har lika lön för lika arbete, att motverka hederskultur och hedersbrott, att öka kvinnors trygghet där de bor, att kvinnor och män ges lika chanser i arbetslivet och att kvinnor inte känner sig pressade att lämna sjukhuset 6 - 8 timmar efter en förlossning. Det finns att arbeta med. Och det är inte Paolo Robertos fel att vi inte nått ända fram.

ANNONS

Men vi kan också med stolthet konstatera att Sverige är ett av de länder som kommit längst i fråga om jämställdhet och tolerans. Det har vi tidigare generationers hängivna arbete att tacka för. Det är allas vår skyldighet att stå upp och försvara våra hävdvunna värderingar om jämställdhet och inte i en förment kulturtolerans namn tillåta avsteg, undantag och inskränkningar.

ANNONS