Klimatet får inte överskugga andra miljöproblem

Vi får dagligen höra att vi lever inför ett existentiellt, globalt klimathot. Men i skuggan av detta försvinner lätt granskningen av och förståelsen för de lokala miljöfrågorna.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Utan de många granskande journalisterna hade inte mycket hänt i miljöfrågan under 1970-talet. Bara i Västsverige kan jag räkna upp tio namn på ”miljöjournalister” från den tiden på GP, GT, Bohusläningen, Arbetet och Västnytt.

Dessa journalister gjorde stor skillnad när det kom till att höja medvetenheten om lokala miljöproblem. Inte sällan var deras granskningar och avslöjanden direkt bidragande till att politiken fick fart och att allmänheten blev varse vad som hände i närmiljön.

Men av den förut så aktiva miljöjournalistiken återstår tyvärr idag inte mycket. Nästan allt handlar om klimatet. Miljömärkning har ersatts av klimatmärkning. Många lever därför i tron att vi nu bara har klimathotet kvar som behöver åtgärdas.

ANNONS

En nystart skulle behövas. Som åter tar upp och granskar även de traditionella miljöskyddsfrågorna, såsom föroreningar och skadliga utsläpp för människa och natur. Det handlar om utsläpp till luft, vatten, mark och spridningen av kemikalier och miljögifter.

Vi har minskat flera av dessa utsläpp rejält men vi har egentligen bara kommit till ”slutet på början”, inte minst globalt sett.

Bara i Sverige misslyckas vi med att uppfylla 14 av 16 miljömål bland andra "frisk luft", "giftfri miljö" och "levande sjöar och vattendrag" enligt Naturvårdsverkets senaste rapport. Detta trots att det gått mer än 20 år sedan målen fastställdes.

Av de tolv mål som Göteborg försöker nå är det tio som inte uppfyllts, med kommentaren från kommunen att "målet är mycket svårt eller inte möjligt att nå inom tidsramen även om ytterligare åtgärder sätts in."

Min förhoppning är att medierna prioriterar att som förr i tiden, gå in på myndigheter och institutioner, för att återigen granska och göra miljöproblemen begripliga – med hjälp av experter och miljöorganisationer – så att medborgare och beslutsfattare förstår och får ett underlag för vad som behöver göras.

Uppgifter som är ofördelaktiga för företag och myndigheter är ofta svåra att hitta och fakta måste förklaras. Därför är grävande journalister viktiga.

ANNONS

Trafikverkets hantering av Västlänken är ett exempel på lokal nivå, där verket aldrig redovisade någon klimatkalkyl värd namnet. Exempel på global nivå är den omfattande spridningen av mikroplaster, svårnedbrytbara miljögifter och läkemedel.

Det finns mängder av utsläpp, miljö- och hälsoeffekter som skulle behöva belysas mer, som jag berört i tidigare krönikor. Både lokalt, nationellt och globalt.

Spridningen av miljögifter lokalt, i Sverige, utsläppen i Indien och låglöneländer är sådana exempel. I Göteborg och Sverige är det anmärkningsvärt att knappt ett enda miljömål uppfylls. Här borde journalister gräva i orsakerna. Det handlar långt ifrån om enbart klimathotet.

ANNONS