Anhängare av partiet 'Tehreek-e-Labaik Pakistan' bränner den svenska flaggan i Karachi, Pakistan den sjunde juli, 2023. (AP Photo/Fareed Khan)
Anhängare av partiet 'Tehreek-e-Labaik Pakistan' bränner den svenska flaggan i Karachi, Pakistan den sjunde juli, 2023. (AP Photo/Fareed Khan) Bild: Fareed Khan

Susanna Birgersson: Kampen om Västvärldens identitet

2023 var året då striden om den västerländska civilisationens fundament gick in i ett helt nytt skede.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

2023 var året när Sverige inte blev medlem i Nato, trots att svenska politiker så ivrigt uppvaktade härskaren i Ankara. En idiotisk dansk och en besynnerlig irakier brände koraner utanför moskéer och ambassader, vilket blev Erdogans ursäkt för att förhala inträdet. Att det var en ursäkt förstår man av att han fortfarande förhalar, trots att glöden från de brinnande boksidorna sedan länge falnat.

Statsråden i Stockholm bad allt och alla så hemskt mycket om ursäkt – trots att det verkligt upprörande var att svenska ambassader och konsulat attackerades och stormades i Mellanöstern. Eller att rasande folkmassor i Pakistan använde Paludans och Momikas upptåg som ursäkt för att ge sig på kristna och bränna deras kyrkor.

ANNONS

Den idiotiske dansken och hans vänner brände koraner även i Danmark, som därför förbjöd ”skändning” av heliga skrifter och viktiga religiösa föremål. Vi tackar vårt grannland som visade ligan av 57 muslimska länder att hot, våld och utpressning lönar sig.

2023 var året när vi på allvar förstod att det hänger på oss nu. På Europa. Nästa år är det val i USA och det otänkbara är inte otänkbart längre utan det kan mycket väl hända att Donald Trump får flytta in i Vita huset igen, den här gången utan några hämningar alls. Han är en despot: precis allt handlar om hans person. Inte om partiet, inte om väljarna, inte om landet och sannerligen inte om världen. Han är mer imponerad av Putin än av Zelenskyj. Lika barn leka bäst.

Efterkrigstiden är på allvar slut och det är upp till svenskar, tyskar, italienare, polacker, britter och islänningar att försvara sin egen frihet och att stötta det land som just nu kämpar mot hela Europas fiende. Den nyss uppflammade rädslan för amerikanska kärnvapen på svensk mark kan snart nog vändas i sin motsats, när USA börjar hota med att dra undan det kärnvapenparaply som hittills har hållits över Europa.

ANNONS

2023 var året då Hamas bröt sig in i Israel, slaktade och torterade 1200 israeler, de flesta civila, många barn. Skar av bröst, sköt medan de våldtog, band ihop människor och brände dem levande. 240 människor fördes som gisslan till Gaza. Fortfarande sitter över 100 israeler i Hamas förvar. Ingen vet hur många som fortfarande lever och vad de tvingas uthärda i detta nu. Varken FN eller några hjälporganisationer har brytt sig nämnvärt om dessa människor.

2023 var året då Israel beslutade att en gång för alla avväpna Hamas – året när Hamas beslutade att ställa till med maximal humanitär katastrof bland sin egen befolkning.

2023 var året när antisemitismen blev rumsren, när hatbrotten mot judar eskalerade i USA och i hela Europa, när Israelhatet visade sig vara vad det alltid varit: judehat, året när de propalestinska demonstrationerna exponerade den undervegetation av islamism, terrorromantik och antisemitism som majoritetssamhällena hittills inte velat låtsas om.

2023 var året då den världskända islamkritikern Ayan Hirsi Ali deklarerade att hon lämnat ateismen och blivit kristen. Utan kristendomen, argumenterar hon, saknar västvärlden förmåga att mobilisera ett försvar för vårt dyrt förvärvade frihet. Hennes man, den nästan lika världskända historikern, Niall Ferguson, har gjort samma resa. Och alltfler talar om behovet av att återuppliva västerlandets judisk-kristna arv.

ANNONS

Ateismen á la Richard Dawkins, Christopher Hitchens och Sam Harris har blivit omodern inom den anglosaxiska intellektuella högern. Förvänta er sålunda en förnyad kritik mot religiositeten från sekulärt håll, liksom en strid inom kristendomen mellan vänster och höger.

Hittills har den kristna högern utgjorts av dem som gått till kyrkan för Guds skull och som velat förändra samhället utifrån sin tro, medan den kristna vänstern har velat förändra kyrkan för att använda den för sina politiska ändamål. Mycket grovt uttryckt förstås; inte alla, förstås, men ändå, i någon mån så. Vad händer när det kommer en kristen höger som vill använda kristendomen på motsvarande sätt som vänstern gjort?

2023 var året som avslutades med att minst 160 människor mördades i centrala Nigeria. Flera pastorer och deras familjer, kvinnor, barn och gamla människor massakrerades under julhelgen. Över 50 000 kristna har dödats de senaste 14 åren, av Boko Haram och av våldsamma muslimska herdar som vill fördriva de kristna, över 5000 bara i år. Många tusen har kidnappats.

Men medan kristna organisationer larmar om islamistisk förföljelse av kristna i en förfärande omfattning, rapporterar västvärldens ledande nyhetsbyråer och mediehus om långvariga ”etnoreligiösa spänningar” över naturresurser. Allt för att fördunkla det uppenbara: att islamistisk extremism är en global farsot som för med sig våld och död, överallt.

ANNONS

Efter 2023 kommer inget att bli sig likt. Vi kan inte rulla ihop och stoppa tillbaka det här året. 2023 var året då kampen om den västerländska civilisationens fundament gick in i ett helt nytt skede.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS