Kajsa Dovstad: Jimmie Åkesson sviker sina väljare i medborgarskapsfrågan

Tjugo tusen medborgarskap i kvartalet beviljas till unikt låga krav. Reformerna dröjer. Det är knappast vad någon tänkte sig att ett sverigedemokratiskt regeringsinflytande skulle innebära.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

Sedan Sverigedemokraterna tecknade Tidöavtalet har över 40 000 personer blivit svenska medborgare. Första kvartalet i år beviljades 19 479 medborgarskap, och därmed fortsätter de senaste årens stora beviljandegrad i närmast oförminskad takt. Det visar på segheten i svensk demokrati – och är ett tydligt tecken på att SD inte förmår hålla vad de lovar.

Frågan som måste ställas är om inte SD är mer intresserad av kulturkrig än faktisk politik. Företrädare kritiserar public service, vindkraft och Socialdemokraternas lotterier. Jimmie Åkesson står i TV och är upprörd över att en transperson han kallar “skamlös vinhora” läser sagor på bibliotek. Richard Jomshof twittrar argt om att svenskar håller på att bli en minoritet, och bestörtningen och debatten om ordet folkutbyte blir stor.

Det är egentligen ironiskt, verkligheten är ju att i Tidöavtalets Sverige så ökar antalet nya svenska medborgare med ett helt Bergsjön i kvartalet. Både SD och dess kritiker låtsas dock som något annat. Samtidigt är det ett sorgligt exempel på att svensk politisk debatt handlar mer om vad som sägs än vad som görs.

Journalister är inte intresserade av att ställa Jimmie Åkesson till svars för de resultat hans väljare vill se. Ingen ställer kritiska frågor om att han faktiskt lovade högre krav för medborgarskap, men att de hittills lyser med sin frånvaro. Oavsett vad man tycker i sakfrågan är det ett underbetyg av den granskande makten.

För inte bara SD, utan även de andra Tidöpartierna, är i grunden överens. Svenska medborgarskap måste förtjänas och inte, som i dag, ges till alla som tillbringat mer än fem år i landet utan att ha hamnat i alltför mycket klammeri med rättvisan.

Ändå dröjer reformerna. Tidöpartierna arbetar på att ta fram direktiv till en utredning. Som ska tillsättas i höst. Sen ska utredaren lämna ett betänkande, betänkandet gå på remiss, regeringen ta fram en proposition, lagförslag analyseras av lagrådet och slutligen hanteras av riksdagen. Innan processen har tråcklats igenom svensk byråkrati lär tiotusentals, förmodligen långt över 100 000 personer, fått medborgarskap enligt de nuvarande reglerna. Med lite politisk vilja och kraft hade de kunnat ändras betydligt snabbare.

Medborgarskapsfrågan är just nu den mest avgörande för den som verkligen vill göra något åt segregationen. Asylinvandringen är redan tydligt minskad, men över 850 000 utlänningar är folkbokförda i Sverige, och en betydande andel lär vilja bli svenska medborgare inom kort.

Den som tog Sverigedemokraternas valsedel den 22 september tänkte antagligen att partiet var garanten för att förändringar verkligen kommer att ske, och att de kommer att ske fort.

I veckan kom nya siffror från valforskare i Göteborg som visar att Jimmie Åkesson har högst förtroende bland sina väljare av alla partiledare någonsin. Kan han inte leverera mer än att upprepa “skamlös vinhora” på bästa sändningstid lär dock förtroendet dala. Svikna vallöften kommer till slut ikapp alla.