Skandalskola. Vetenskapsskolan i Göteborg har flera gånger figurerat i media.
Skandalskola. Vetenskapsskolan i Göteborg har flera gånger figurerat i media.

Islamister bakom friskola i Göteborg

En enskild bloggare har tagit fram uppgifter som tyder på omfattande kopplingar mellan Vetenskapsskolan och föreningen Sveriges förenade muslimer.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vetenskapsskolan är en friskola i Göteborg som vid upprepade tillfällen har figurerat i pressen. Officiellt är det ingen konfessionell friskola, men den har tidigare kritiserats för religiösa inslag i skolmiljön.

Skolan har också varit i konflikt med Göteborgs kommun som bland annat har polisanmält den för att ha tagit emot skolpeng för elever som varit bosatta i utlandet. Skolinspektionen har framfört omfattande kritik mot undervisningen, personalen och skolledningen. Nu ska skolan dock vara på rätt köl. Man har en professionell rektor och Skolinspektionen betraktar inte längre skolan som ett tillsynsärende.

Emellertid har en skribent som granskar islamism i Sverige, grävt fram uppgifter som pekar på att Vetenskapsskolan är sammanvävd med Sveriges förenade muslimer, SFM. Det är en organisation med säte i Göteborg som har visats ha många kopplingar till islamism.

ANNONS

Organisationen var till exempel utgångspunkt för SVT Uppdrag gransknings program om ”Jihad i Göteborg”förra året. SFM hade bjudit in föreläsare som krigat för IS och som uppmuntrade till terrordåd i Sverige. I våras nekade Göteborgs kommun att hyra ut en lokal till en SFM-konferens sedan det framkommit att personer med koppling till föreningen stod under utredning av Säpo.

En sammanställning av SFM:s representation i Vetenskapsskolan finns med bilder, länkar och bakgrundsfakta på bloggen sophieswordblog.wordpress.com.

Några exempel på uppgifter som lyfts är att Vetenskapsskolans tidigare rektor har ett nära umgänge med Abo Raad, ledaren för den rikskända Gävlemoskén. Denne har beskrivits som en av Sveriges ledande islamister som bland annat offentligt hyllat Islamiska staten. Raads svärson är elevassistent på skolan och en öppen IS-sympatisör. Också han har tidigare skapat rubriker med anledning av sitt missionsarbete riktat mot ungdomar.

En annan iögonfallande länk mellan Vetenskapsskolan och SFM är att organisationens ordförande jobbar som vaktmästare på skolan. Han sitter också i skolans styrelse. Vidare har Vetenskapsskolans kurator en Facebookprofil med bilder som hyllar Muslimska brödraskapet och drömmen om en framtida islamistisk världsstat. En annan islamistisk företrädare är den så kallade IS-poeten som blev känd i samband med Uppdrag gransknings reportage om islamismen i Göteborg. Han är ingen officiell medarbetare, däremot framkommer det att han har haft olika roller i skolan. Ytterligare en lärare på skolan är tränare i en idrottsklubb med samma adress som SFM. På Facebook skriver läraren att han ”förbereder sig för att uppfostra framtidens generation muslimer”.

ANNONS

Det som framkommit i blogginlägget är allvarligt ur ett elev- och samhällsperspektiv. Att uppgifterna kommer fram efter en granskning gjord av en enskild bloggare bör också väcka frågor om Skolinspektionens och kommunens arbete och ansvar.

ANNONS