Inte en krona ska ges till extremister

Sveriges Förenade Muslimer blir av med sitt statliga bidrag efter att det framkommit att de bjudit in föreläsare som spridit kvinnoförakt. Därtill har de även bjudit in kända antisemiter, homofober och terrorsympatisörer.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sveriges Förenade Muslimer blir av med sitt statliga bidrag och tvingas betala tillbaka över en halv miljon kronor. Detta efter granskningar från den liberala tankesmedjan Timbro och från Aftonbladet. Där har det bland annat framkommit att den göteborgsbaserade föreningen bjudit in föreläsare som spridit kvinnoförakt. Därtill har de även bjudit in kända antisemiter, homofober och terrorsympatisörer.

Sveriges Förenade Muslimer släppte nyligen en rapport där de behandlar ”anklagelserna”. Vad gäller deras kvinnosyn består deras försvar kort och gott i att de uppmärksammade föreläsningarna inte är ”hela föreningen” och att skattepengar inte gått till just de föreläsningar som uppmärksammats i media: ”De är helt och hållet utanför finansiering av skattepengar”. Att just de uppmärksammade föreläsningarna inte finansierats med skattemedel försvarar dock inte det faktum en förening med så tveksamma kopplingar fått bidrag.

ANNONS

Att Sveriges Förenade Muslimer skulle ha någon koppling till våldsbejakande extremism förnekar de dock helt och hållet. Något som journalisten och författaren Magnus Sandelin, som gett ut boken"Svenska IS-krigare – Från al-Qaida till jihadi cool", reagerade på. Sandelin har publicerat ett långt inlägg på sin blogg där han redogör för de personer som föreningen anlitat som hyser sympatier för terrorgruppen.

Det rör sig bland annat om Michael Skråmo som anlitats trots att han tidigare visat tydliga sympatier för al-Qaidaledaren Anwar al-Awlaki och väpnad jihad och som sedermera anslutit sig till IS. Den person som var värd för deras konferens år 2014 har tidigare uttryckt stöd för al-Qaidaledaren Usama bin Ladin. En annan person som öppet uttryckt stöd för IS har ett flertal gånger framträtt på föreningens konferenser.

I rapporten beskyller Sveriges Förenade Muslimer sina kritiker för islamofobi. Det är tröttsamt att de försöker köpa sig immunitet med hänvisning till religion. Det är inte islamofobi att reagera när föreningar med kopplingar till våldsbejakande extremism får bidrag, det är ren anständighet.

Som tur är köper inte Myndigheten för ungoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) retoriken om att kritiken skulle bottna i rasism och det är glädjande att föreningen nu förlorar sitt bidrag. MUCF motiverar beslutet med att ”De uttalanden som gjorts om kvinnor i föreläsningar arrangerade av SFM strider mot demokratins idéer. SFM har inte tydligt och entydigt tagit avstånd från uttalandena eller föreläsaren.”

ANNONS

Men Sveriges Förenade Muslimer har förutom bidrag från MUCF även fått bidrag från Göteborgs stad. Även detta måste givetvis betalas tillbaka. Det räcker dock inte att Sveriges Förenade Muslimer blir av med bidrag och blir återbetalningsskyldiga. Fallet visar att det finns behov av bättre rutiner för granskning av föreningsbidrag på såväl statlig som kommunal nivå.

ANNONS