Margareta Barabash
Margareta Barabash Bild: Anna Tärnhuvud

Margareta Barabash: I Sverige råder Laga efter läge-doktrinen

Socialdemokraternas strategi är att kontinuerligt förneka eller förminska ett samhällsproblem tills det bli omöjligt att fortsätta, för att sedan helt vända.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) är barn av sitt parti. Enträget har han mässat om att elpriserna faktiskt är låga – om man jämför med resten av Europa. Som om svenskar kan värma duschvattnet med blotta tanken på att det åtminstone är värre i Grekland.

Men skulle man trots allt utgå ifrån att priserna är höga, då är det Moderaternas fel. Exempelvis hävdade Farmanbar, i en snudd på förunderlig debattartikel, att de ökade energikostnaderna beror på att energieffektiviseringsstödet togs bort i M-KD-SD-budgeten, den som röstades igenom av riksdagen före jul (JP 3/1). Att stödet försvann den 1 januari i år är en annan fråga.

ANNONS

Under förra onsdagen vände det. Den socialdemokratiska regeringen lät meddela att den nu inför ett bidrag till de hushåll som drabbats av höga elräkningar. ”Regeringen tar situationen på fullaste allvar”, förkunnade finansminister Mikael Damberg (S) högtidligt inför landets samlade journalistkår.

Den som finner situationen häpnadsväckande borde inte göra det. Ty i Sverige råder en ordning som vi för enkelhetens skull kan kalla Laga efter läge-doktrinen. Den går ut på att kontinuerligt förneka eller förminska ett samhällsproblem.

Kritiker utmålas som neurotiker och agitatorer. När problemet blir så pass allvarligt att det inte längre går att ignorera kovänds det i ljusets hastighet. Plötsligt kallas läget bekymmersamt. Slafsiga reformpaket presenteras i all hast. Därefter följer hetsig genomklubbning av lagar, trots vädjan från remissinstanserna att göra det motsatta. Slutligen slutar man prata om saken, trots att sållet läcker.

Hanteringen av gängkriminaliteten är ett annat exempel på Laga efter läge-doktrinen. In i det sista beskrevs de som påtalade den ohållbara situationen som främlingsfientliga alarmister. Under 2021 eskalerade emellertid det dödliga våldet, till den grad att inte ens Socialdemokraterna kunde sopa problemet under mattan. 34-punktsprogrammet upprättades. Plötsligt stod partiet bakom samma slags reformförslag som Sverigedemokraterna. Och alla uppgifter om att ansvar inte tagits blev falska.

ANNONS

De nya covidrestriktionerna följer samma mönster. Regeringen kritiserades hårt av Coronakommissionen för senfärdigheten i pandemins tidiga skede. Resultatet? Ihoprafsade åtgärder som presenteras med kort varsel och utan konkreta bevis för nödvändigheten, givet det nuvarande vaccinläget. Laga efter läge. Detta trots att medborgerliga rättigheter sätts på undandag och nöjesbranschen tvingas blöda pengar.

När dieselpriserna sprängde 20-kronorsvallen kvittrade Khashayar Farmanbar att detta sänder en viktig signal till producenter av biobränsle, eftersom efterfrågan nu skulle öka (SVT 6/1). Om några år står hans efterträdare med svansen mellan benen i Aktuellt och menar att vi åter varit naiva. Då blir det dags att laga efter läge igen. Vi väljare får i olust vänta på den vind som slutligen får S-kappan att vända.

ANNONS