De senaste årens rymningar från Sis-hem utgör en fara för samhället.
De senaste årens rymningar från Sis-hem utgör en fara för samhället. Bild: Johan Nilsson/TT

Karin Pihl: I Sverige behandlar vi unga mördare som om de snattat godis

Rymningen förra veckan visar att Sis-hemmen måste avvecklas. Unga mördare och våldtäktsmän måste behandlas på ungdomsfängelser med utbildad personal.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den 10 mars förra året mördades en ordningsvakt och trebarnspappa på ett gym i centrala Stockholm. Han var egentligen inte måltavlan, utan försökte stoppa gärningsmannen. För sin insats fick han betala med sitt liv.

Gärningsmannen, som då var 16 år, dömdes till sluten ungdomsvård i två år och elva månader. Hade han varit vuxen hade straffet blivit 18 år. Unga kriminella sätts inte i fängelse, utan döms till vård på så kallade Sis-hem, som drivs av Statens institutionsstyrelse. Sis har hand om grovt kriminella och unga som lider av allvarliga psykiska problem.

Men mördaren satt inte ens inlåst ett år. På torsdag förmiddag förra veckan fritogs han av två maskerade och beväpnade män på väg tillbaka till Sis-hemmet från ett tandläkarbesök. Dessvärre är det inte första gången en ung brottsling rymmer från Sis.

ANNONS

Hur kan det ske? Svaret är i hög grad att är systemet är upplagt för rymningar. Unga som dömts för grova våldsbrott har rätt att använda mobiler och datorer. Huruvida den morddömda 17-åringen som nu är på rymmen hade tillgång till mobiltelefon är sekretessbelagt – men enligt tidigare anställda på Sis som SVT talat med (15/4) tillåts grovt kriminella att använda elektronisk kommunikation, vilket underlättar för den som planerar att rymma.

Utöver tillgång till mobiler kan inte regelbundna visitationer ske. Inte ens rutinmässiga kroppsvisitationer av ungdomar som varit utanför Sis-hemmet är tillåtna. Det gör det lättare för de intagna att smuggla in droger och föremål som kan användas som vapen mot personalen.

Myndigheten själv har länge varnat för de brister som råder i den egna verksamheten, inte minst våld mot personal. Mordhot och misshandel är vardag. Men de anställda är i praktiken skyddslösa. ”Vi har inga befogenheter, ingen pepparsprej eller sådana saker när det hettar till som mest”, sa en behandlingspedagog som Expressen talade med för några år sedan (3/10 2021).

Grovt kriminella tonåringar placeras på ungdomshem där de mer eller mindre kan härja fritt, misshandla personalen, smuggla in droger, ha kontakt med andra brottslingar på utsidan och relativt enkelt planera för rymning. Det håller inte.

ANNONS

Det blir alltmer uppenbart att Sis-hemmen måste avvecklas. Unga som lider av allvarliga psykiska problem bör få adekvat vård – och grovt kriminella bör behandlas på särskilda ungdomsfängelser.

Det är också en av punkterna i Tidöavtalet. Förslaget har dock fått kritik. Forskare i socialt arbete menar att det är bättre att satsa på stöd till familjer än ungdomsfängelser för att hindra kriminaliteten bland unga (DN Debatt 19/12 2022).

När en 17-åring väl väljer att skjuta ihjäl en oskyldig människa är det dock för sent att dra i gång med uppsökande verksamhet. Samhället måste kunna skydda sig från farliga individer, även när dessa är minderåriga. Och de som arbetar med kriminellt belastade ungdomar ska inte behöva gå till jobbet och var rädda för att riskera sitt liv.

LÄS MER: Sverige illa förberett att hantera ungdomar som mördar

LÄS MER: Offer för hedersvåld ska inte låsas in med kriminella

LÄS MER: Viktigare värna utsatta än använda korrekt språkbruk

ANNONS