Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huawei är ett globalt telekomföretag med säte i Kina.  Bild: Terje, Pedersen
Huawei är ett globalt telekomföretag med säte i Kina. Bild: Terje, Pedersen

Huawei prioriterar cybersäkerhet och integritetsskydd

Henrik Devell, presstalesperson Huawei, replikerar på ledaren ”Vi måste skapa en allians mot Kina” (24/4).
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

I en ledarartikel (GP 24/4) skriver Bawar Ismail att Huawei har kunnat avlyssna samtal i ett av de nederländska mobiltelefonnäten, bland annat samtal till den dåvarande premiärministern. Det vaga påståendet härrör från nederländska tidningsartiklar, som hänvisar till en konsultrapport från 2010. Enligt artiklarna ska Huawei också ha vetat vilka nummer som polis och underrättelsetjänster använder.

Alla dessa påståenden är helt felaktiga.

Huawei tillämpar självklart inte, varken nu eller förr, de olovliga metoder som beskrivs. Det är en underskattning av nätens säkerhet att tro att premiärministern skulle kunna höras av oss. Påståendena har också avfärdats av den berörda operatören, KPN. Ingen nederländsk kund eller myndighet har framfört några påståenden i denna riktning.

Förtroende hos kunderna är avgörande för vår existens. Därför har Huawei gjort cybersäkerhet och integritetsskydd till högsta prioritet över hela världen, inte minst i Sverige. Vi arbetar dagligen för att i samarbete med kunder och samarbetspartners ytterligare stärka säkerheten för våra produkter och tjänster.

Henrik Devell, presstalesperson Huawei