Digitalisering. Det kan ta tid för den nya teknologin att göra oss effektivare.
Digitalisering. Det kan ta tid för den nya teknologin att göra oss effektivare.

Gör digitaliseringen oss dummare?

Ledare: Det är mycket som talar för att den digitala revolutionen kommer att fungera på ungefär samma sätt som den industriella.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det pågår en hypervisualisering av samhället som fördummar oss. I varje fall om man ska tro kulturskribenten Margit Richert (Svenska Dagbladet 27/6). Och visst har hon rätt. Trots att nya appar i vårt privatliv har gjort dejtandet och selfie-fotandet enklare, så har utvecklingen varken bidragit till att effektivisera produktionen eller öka kunskapen i samhället.

Samma resultat visar sig tydligt i siffror. I USA har arbetsproduktiviteten ökat med 0,9 procent per år, en avsevärt lägre siffra än de 2,7 procent som ökningen låg på decennierna dessförinnan.

Denna stagnation i produktivitet sammanfaller med den digitala revolutionen, och det är knappast en tillfällighet. Samtidigt vittnar många om att det är svårt att fokusera, när flödet på sociala medier ständigt uppdateras. Man har svårt att hantera den nya tekniken på rätt sätt.

ANNONS

Det kan låta oroväckande att vi inte kan hantera den nya teknologin, men det är inget nytt. Under industrialiseringens första decennier förbättrades inte levnadsförhållandena nämnvärt, inte heller arbetsproduktiviteten. Detta trots att banbrytande ny teknologi introducerades. Det tog flera decennier innan innovationerna faktiskt gjorde produktionen mer effektiv. I dag råder dock inget tvivel om att vi har den industriella revolutionen att tacka för stora delar av vårt välstånd.

Det är mycket som talar för att den digitala revolutionen kommer att fungera på ungefär samma sätt som den industriella. Det finns stora effektiviseringsvinster att vänta till följd av klustret ny teknologi, men väntan kan bli lång. Redan nu skymtar dock goda tecken.

Digitaliseringen av utbildning har tillgängliggjort kunskap för en betydligt större andel av världens befolkning än tidigare. Via onlinekurser går det att ta del av kurser från toppuniversitet världen över, bara viljan och wifi finns.

Även när det gäller vård och omsorg kan digitaliseringen effektivisera arbetet: Tänk bara på hur mycket tid patienter skulle spara om maskiner diagnostiserade patienter medan läkare ägnade sig åt mer specialiserade uppgifter. Tänk på hur mycket lättare vårdyrket skulle vara om den information som samlas i många människors träningsappar fanns tillgänglig för deras läkare.

Att hävda att dagens sociala medier och appar fördummar oss är inte särskilt dumt. Högst sannolikt gör de det. Men fördumningen är förhoppningsvis inte permanent. Precis som vi en gång lärde oss att använda industrialiseringens alla nya uppfinningar till att göra produktionen av varor effektivare är det troligt att vi kan använda varianter på sociala medier och appar för att effektivisera stora delar av tjänstesektorn. Men det kan ta tid.

ANNONS
ANNONS