Även landskapsgränserna förtjänar en skylt
Även landskapsgränserna förtjänar en skylt

Ge landskapen en skylt på vägen

Läns- och kommungränser skyltas längs vägarna, men inte landskapen trots att de senare har kulturhistorisk betydelse och fortfarande är en viktigare identitet för många svenskar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Fler svenskar än någonsin semestrar i Sverige denna sommar. Det är ett till ytan stort land vi lever i och att bila genom Sverige är för många att upptäcka nya delar av sitt hemland. Det borde alla som har möjlighet göra. Trafikverket upplyser oss om natur- och kulturhistoriska sevärdheter längs vägarna – liksom var vi befinner oss när vi passerar läns- och kommungränser. Vad man däremot missat är att sätta upp skyltar för landskapen. Det är synd.

För många svenskar ligger landskapen betydligt närmare hjärtat än det län de råkar bo i – i synnerhet utanför storstäderna. En västgöte är en västgöte. Det finns inte ens ett ord för invånare i Västra Götalands län. En hälsing är på samma sätt från Hälsingland, inte Gävleborgs län. Landskapen bär på uråldriga identiteter. I Dalarna och Skåne är den inte sällan starkare än identiteten som svensk. För bara ett par generationer sedan var det vanligt i hela landet.

ANNONS

Landskapen har en lång historia med egna lagar, tingsplatser, regementen och uppror mot överheten. I den mån allmogen hade en lojalitet bortom den egna bygden gick den främst till landskapet, eller i vissa fall som Skaraborg delar av det. Att länen inte väcker samma känslor är helt naturligt. De är och var statens förlängda arm, en konstgjord utväxt på centralmakten i Stockholm som inrättades på 1600-talet och vars föregångare bestod av fogdar som höll folket i schack.

Att länen idag skyltas men inte landskapen är därför en händelse som ser ut som en tanke. Centralmaktens län har sina företrädare i länsstyrelserna. Landskapen lever idag bara i människors hjärta och minne. Landskapen har inga byråkrater som kan uppvakta Trafikverket.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) ställde sig i maj 2018 positiv till en förfrågan från oppositionen i riksdagen om att sätta upp landsskapsskyltar. Några hinder finns inte i nuvarande förordningar och kostnaden skulle inte vara särskilt stor. Men sedan dess har inget hänt.

I brist på företrädare för våra gamla landskap får trafikverkets generaldirektör, Lena Erixon, här en liten påminnelse. Landskapen förtjänar också sin skylt.

ANNONS